Najmanji kopneni sisavac, etrušćanska rovčica (Suncus etruscus), ima zaista neobičan način za energetske uštede. Trik leži u tome da ovo stvorenje može smanjiti svoj mozak.

Ovo biće je pero-laka kategorija, doslovce: u prosjeku imaju 1.8 grama, a dugačke su oko 4 cm. Ima mali odnos površine i volumena i stoga je u stalnom riziku od hipotermije, pa mora stalno jesti. Svaki dan mora jesti osam puta veću od tjelesne mase i zato ne može hibernirati.
Koristeći MRI skeniranje, naučnici su to skupljanje mozga odredili u somatosenzornoj kori koja obrađuje osjetne informacije.

Ovo područje mozga rovčice zimi je izgubilo 28% volumena i ponovno ga vratilo do sljedećeg ljeta, izvijestili su naučnici u radu objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences pod naslovom “Seasonal plasticity in the adult somatosensory cortex

Mozak koji ima etrušćanska rovčica se smanjio čak i kad su životinje imale neograničenu hranu i nisu imale promjena u svijetlim i tamnim ciklusima u laboratoriji. Pojava bi se stoga mogla osloniti na unutrašnje znakove kao i na vanjske, poput smanjenja dostupnosti hrane.

Suncus etruscus je možda jedan od najmanjih sisavaca koji danas žive, a većina odraslih jedinki teži između 1,8 i 3 grama i dužine od 35 do 50 mm. Obično su sivkastosmeđe s kratkom mekom dlakom, a često ih se prepoznaje po malim stražnjim udovima. Nema vidljivog spolnog dimorfizma. Bazalna stopa metabolizma ovih sićušnih stvorenja u prosjeku iznosi 3,22 kubična centimetra kisika po satu.