Kada smo se počeli sladiti lubenicama?
Kako smo ih pripitomili i od njih vještačkim odabirom stvorili slađi, crveniji plod?
- Lubenica (naučnog naziva Citrullus lanatus) biljka je iz porodice bundeva, Cucurbitaceae, zajedno sa tikvom, tikvicama, krastavcem i lufom – biljkom od koje se prave “lufe” za pranje tijela.
Postojbina lubenice je sjeverna i zapadna Afrika, gdje i danas raste gorka jabuka (Citrullus colocynthis), žutog manjeg ploda i, kako joj samo ime kaže, ne baš prijatnog okusa. Međutim, stotine i stotine godina vještačkog odabira i hibridizacije, od ove biljke su stvorile ugodan plod crveno-ružičaste unutrašnjosti, mirisan i sladak, kakvog ga danas znamo. Ove gorke lubenice su pune spoja kukurbitacina, koji je gorak.
Citrullus colocynthus, izvor: http://www.westafricanplants.senckenberg.de/root/index.php?page_id=14&id=365 |
Utišavanje gena za slađi plod
“Gašenje” gena koji učestvuju u proizvodnji kukurbitacina je nekad u istoriji lubenicu učinilo slatkom. Likopeni – koji lubenici, ali i paradajzu, daju lijepu crvenu boju su nekad davno nastali usljed mutacije gena za enzim koji konvertuje likopene tj. pretvara ih u nešto drugo. Utišavanjem nekoliko gena, nastala je slatka i crvena lubenica.
Još su u grobnicama faraona, kod mumija starih 3500 godina, pronađene sjemenčice lubenice, tačnije i C. lanatus i C. colocynthis.
Čak su i analize ostataka lišća potvrdile da se u tu radi o lubenici. Ove lubenice su mnogo slične bijelim lubenicama koje i danas postoje u Sudanu, a koje nisu gorke, ali se pokazalo da da ovi ostaci imaju i gene koji doprinose većoj slatkoći i crvenoj boji usplođa, kao kod današnjih lubenica.
To bi značilo da su ove “faraonske lubenice” bile slatke, sočne i crvene, odnosno da je današnji oblik lubenica nešto stariji nego što smo do sada mislili.
Jedinjenja koja lubenici daju aromu i boju
Inače, crvena boja klasične lubenice (ima ih i žutih) potječe od likopena, snažnog antioksidansa koji pripada grupi karotenoida. Likopen ne samo da daje lubenici živopisnu crvenu nijansu, već je i poznat po svojim brojnim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od određenih tipova raka i bolesti srca. To je isti spoj koji daje i paradajzu – rajčici – pomidoru crvenu boju.
Aroma lubenice rezultat je kombinacije različitih hlapljivih organskih jedinjenja. Glavna među njima su aldehidi i alkoholi, kao što su cis-3-heksenal i cis-3-heksen-1-ol te (Z,Z)-3,6-nonadienol i nekoliko srodnih jedinjenja koji stvaraju prepoznatljiv svež i voćni miris. Takođe, esteri doprinose mirisu dodajući note slatkoće.