U našim krajevima voda je tvrda, odnosno bogata mineralima, ponajviše kalicijem i magnezijem. Za to je “krivac” geološka podloga naše dinarske regije – u većini krajeva, osim par izuzetaka, kakva je Vranica u BiH, geološka podloga je sedimentna, od krečnjačkih stijena ili dolomita, koji su nešto bogatiji magnezijem. I zato nam voda manje pjeni, a kamenac se taloži na česme i posude u kojima se prokuhava voda.

Voda prolazi kroz ove stijene i iz njih prelaze joni različitih metala, prije svega kalcija, potom magnezija i željeza ali i anioni, poput karbonata, što vodu obogaćuje mineralima. Međutim, istovremeno, ova voda slabije pjeni, a stvara i probleme na mjestima gdje se nakuplja voda i vodena para jer se taloži kamenac – smjesa kalcijum i magnezijum karbonata. To se dešava na česmama, u posudama gdje se voda kuha, na staklu ostaju mrlje od kamenca. Predstavlja jako ružnu pojavu i ma koliko čistili kupatilo, ako se ne očisti i ovaj kamenac, sve djeluje prljavo i neuredno, trošno i staro.

Jedan od boljih načina uklanjanja tih naslaga i mrlja jeste – limuntos. Limuntos je limunska kisleina, koja se prodaje u kristalnom obliku, za potrebe pripravljanja džemova i sličnih stvari. Stavite izdašan sloj limunske kiseline u kristalima na česme, ostavite par minuta i poslije kamenac možete oribati, a česme će ponovo zasijati. Šta se dogodilo? 

Kalcij iz kalcij karbonata reaguje s kiselinskim ostatkom od limunske kiseline, formirajući u vodi mnogo topiviji kalcijum citrat, dok vodik reaguje s karbonatnim jonom i formira karbonatnu kiselinu koja se brzo razlaže na ugljendioksid i vodu:

3CaCO3 + 2C6H8O7 → Ca3(C6H5O7)2 + 6H+ + 3CO3

 

H2CO3 → CO2 + H2O

 
Suštinski, stavljanjem limuntosa na kamenac, jedna slabo topiva sol kalcija (karbonat) prelazi u bolje topivu (citrat), koja se ispire, dok sam karbonat formira vodu i ugljični dioksid koji odlazi u atmosferu.  Možete pomiješati limuntos s malo vode kako biste napravili “pastu” i nanijeti je na površine pa onda nakon 15-tak minuta izribati. 
 
Isto se dešava i kada izribamo čaše s mrljama od kamenca limunskom kiselinom. 
Inače, isti taj kalcijum karbonat gradi i ljusku jajeta, a može stvarati i kamence u našem organizmu.