Flaširana voda sadrži do 100 puta više sitnih komadića plastike nego što se prethodno procenjivalo, tvrdi jedna nova studija, izašla u januaru 2024. u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Prosječna litra flaširane vode sadrži oko 240.000 detektabilnih plastičnih fragmenata, napisali su istraživači u studiji. Oni su uspjeli pronaći mikroskopske djeliće plastike, nazvane nanoplastika, istražujući uzorke laserima koji su podešeni da daju signal kada nalete na specifične molekule.

Naučnici već godinama znaju da ima plastike u vodi. Studija iz 2018. otkrila je prosječno oko 300 čestica plastike po litru vode. Nije tajna da mikroplastike, fragmenata plastičnih predmeta nastalih raspadanjem plastike, ima u vodi pa i u živim organizmima. Ali ovo što je nova studija pokazala su još sitniji komadići i još ih je više.

Mikroplastika su mali plastični fragmenti  dužine manje od 5 milimetara. Manji fragmenti od 1 mikrometra se nazivaju nanoplastika. Prečnik ljudske dlake je oko 70 mikrometara.

U najnovijoj studiji,  pod naslovom “Rapid single-particle chemical imaging of nanoplastics by SRS microscopy” naučnici su otkrili da je količina plastičnih fragmenata u flaširanoj vodi otprilike 10 do 100 puta veća nego što je prethodno otkriveno. Istraživači sa Univerziteta Kolumbija i Univerziteta Raters testirali su tri popularna brenda flaširane vode prodavane u Sjedinjenim Američkim Državama. Nisu naveli brendove testirane u studiji.

Koautor studije Wei Min, biofizičar sa Univerziteta Kolumbija, bio je jedan od izumitelja laserske metode korištene za testiranje uzoraka. Da bi proučili nanočestice u flaširanoj vodi, tim naučnika je koristio tehniku poznatu kao SRS mikroskopija (Stimulisano Ramanovo rasijanje) koju je nedavno izumio jedan od ko-autora studije. Ona funkcioniše tako što se uzorci ispituju sa dva lasera podešena za otkrivanje specifičnih molekula, koji svoje detekcije prenose algoritmu. Istraživači su ispitali uzorke za sedam uobičajenih vrsta plastike prije nego što su koristili algoritam zasnovan na podacima za interpretaciju rezultata.

Prema studiji, istraživači su pronašli 110.000 do 370.000 čestica u svakoj litri vode. Otprilike 90% čestica su bile čestice nanoplastike, dok su ostale bile mikroplastike.

U odgovoru na studiju, iz Međunarodnog udruženja flaširane vode kazali su kako  “trenutno nedostaje standardizovanih metoda mjerenja i nema naučnog konsenzusa o potencijalnim zdravstvenim utjecajima nano- i mikroplastičnih čestica. Stoga medijski izveštaji o ovim česticama u vodi za piće samo nepotrebno plaše potrošače.”

Ljudi su izloženi mikroplastici kada udišu, piju i jedu, prema zdravstvenim zvaničnicima. Ljudsko tijelo prirodno izbacuje putem mokraće većinu mikroplastike, ali neki izuzetno mali djelići mogu ostati u našem organizmu.

Istraživači u studiji su rekli da “se vjeruje da su čestice nanoplastike toksičnije jer njihova manja veličina čini ih mnogo podložnijim, u poređenju s mikroplastikom, da uđu u ljudsko tijelo.”

Naučnici nisu sigurni koliko su mikroskopski komadi plastike opasni za ljude. Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. godine rekla da “potencijalne opasnosti koje proizlaze iz mikroplastike dolaze u tri oblika: od samih čestica, hemikalija od kojih su napravljene, a koje mogu biti tvari koje poremećuju hormone i mikroorganizama koji se mogu pričvrstiti i naseliti na mikroplastici,  kao biofilmovi”. Ali, trenutno, organizacija nije uznemirena novim nalazima.