Koliko dana prođe prije nego što se razbolite od COVID-19 ako ste bili u kontaktu s nekim ko je inficiran?

Razdoblje inkubacije je vremenski period koji je potreban da neko razvije simptome nakon izlaganja patogenu. Razdoblje inkubacije za SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, značajno se skratilo od početka cirkulacije virusa, kako sugerišu podaci nastali tokom akutne faze pandemije. Kada je Alfa soj bio dominantan, razdoblje inkubacije je iznosilo otprilike pet dana, dok je sa Beta i Delta sojem bilo oko 4,5 dana, a sa Omikronom otprilike 3.4 dana, prema istraživanju iz 2022. godine objavljenom u JAMA.

Novija istraživanja iz različitih zemalja, uključujući Japan, Francusku i Singapur, također sugerišu da omikron sojevi kao što je JN.1 imaju razdoblje inkubacije od otprilike tri dana, ili čak malo manje.

Razdoblje inkubacije virusa vjerovatno se skraćuje iz nekoliko razloga. Gotovo svako sada ima barem jedan susret bliske vrste s COVIDOM-19, bilo kroz vakcinaciju ili prebolijevanje. Svaki takav susret ostavlja upute imunološkom sistemu, pomažući mu da prepozna virus brže sljedeći put kad se pojavi.

Virus SARS-CoV-2 djeluje invazivno ulazeći u ljudske ćelije i koristeći ih za stvaranje brojnih kopija samog sebe.  Virusima poput morbila i varičele  obično je potrebno više od sedam dana za inkubaciju, pa je u poređenju s tim, trodnevno razdoblje inkubacije prilično brzo. inkubacija za sezonsku gripu traje oko 2 dana, u rasponu od jednog do četiri dana.

Trenutno u našoj zemlji i šire tri virusa izazivaju većinu respiratornih infekcija – SARS-CoV-2 (kovid), različiti tipovi virusa sezonske gripe i respiratorni sincicijalni virus (RSV). Pored njih, postoje i slučajevi bakterijske bolesti veliki kašalj. Javljaju se i slučajevi morbila među nevakcinisanom