Živjeli smo u iluziji. Godina nije ni počela, a već razočarenja. Neptun, za koji se dugo vjerovalo da je tamnoplav, zapravo je vrlo blijed poput Urana, kažu naučnici.
Naučnici su koristili moderne teleskope kako bi ponovno procijenili umjetno poboljšane slike koje je snimila NASA-ina sonda Voyager 2.
Sada možemo vidjeti kako bi i Uran i Neptun planeta izgledali golim okom.

Studija fizičara sa Univerziteta u Oxfordu, otkrila je da je osma planeta u našem, Sunčevom sistemu zapravo nježne puderasto plave boje, vrlo sličnog tona kao i Uran.

Decenijama su kružile poznate slike iz NASA-ine misije Voyager 2 koje prikazuju Neptun u duboko plavom tonu. Ali te poboljšane slike rezultirale su pogrešnom predodžbom. Tokom svog najbližeg približavanja Neptunu 1989. godine, Voyager 2 je prikupio slike u odvojenim bojama, koje su zatim rekombinirane u kompozite koji nisu uvijek odražavali “pravu” boju planete, objasnili su  s Oxforda.

Rekli su da je kontrast također pojačan kako bi se naglasile karakteristične značajke poput pojasa i oblaka planeta.

To je značilo da se Neptun dugo činio “umjetno previše plav”, rekao je profesor Patrick Irwin s Oxforda, voditelj rada.
Iako je umjetno zasićena boja bila poznata u to vrijeme među planetarnim naučnicima – a slike su objavljene s opisima koji to objašnjavaju – ta se razlika s vremenom izgubila“, rekao je.

Slike Urana s Voyagera 2 iz 1986. godine, međutim, objavljene su u obliku bliže “pravoj” boji, dodao je Irwin.

Uran je još uvijek prilično dosadnog izgleda, ali Neptun također izgleda prilično isprano kada napravite potpunu rekonstrukciju prave boje“, rekao je Irwin.
Do otkrića je došlo nakon što su naučnici  koristili slikovne podatke iz Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) svemirskog teleskopa Hubble i Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) na vrlo velikom teleskopu Evropskog južnog opservatorija. Podaci su zatim korišteni za ponovnu obradu slika Voyagera 2. To, tvrde naučnici, daje puno tačniji osjećaj kako bi planeta izgledala golim okom.

Koristeći isti proces kao i za Neptun, autori studije uspjeli su potvrditi da je Uran ostao isti nježno blijedoplav kao što se oduvijek vjerovalo. Neptun je samo malo plavlji, što istraživači pripisuju tanjem sloju izmaglice na planeti.