Nancy Roman, izvor NASA
Krajem 2018. godine, 26. decembra preminula je Nancy Roman, koju će svijet upamtiti kao “mamu” teleskopa Hubble. 
 
Nancy je rođena 16. maja 1925. u Nashwille. Njen otac, Irwin Roman, bio je geofizičar i vjerovatno je on imao utjecaja na malu Nancy da izabere naučnu karijeru. Kada je imala 11 godina, Nancy je formirala vlastiti astronomski klub sa djecom iz razreda i proučavali su zvijezde i sazviježđa iz knjiga njenog oca. Ne smije se izostaviti ni utjecaj njene majke, Georgie Smith Roman, učiteljice muzičkog, koja ju je učila o živom svijetu – o pticama i biljkama – koje ih okružuju. Srednju školu je završila po ubrzanom programu za 3 godine, a onda je otišla studirati astronomiju. Doktorat je stekla 1949. na Univerzitetu Chicago.
 
1959. Roman je regrutovana da radi za jednu posve novu instituciju, malo čudnog naziva: National Aeronautics and Space Administration. Ovo je prilično čudno, s obzirom na to o kojem vremenu pričamo – vremenu prije drugog vala feminizma u SAD, kada su banke odbijale dati ženama kredit na njihovo ime i kada se raspravljalo da li su žene fizički sposobne da jednog dana budu na svemirskim letovima. Samu Roman su nastavnici u školi pitali zašto želi da uzme časove algebre, a ne petu godinu latinskog jer “šta će jednog dami algebra”.
 
Radeći za NASA, imala je veliku ulogu u planiranju programa Hubble svemirskog teleskopa. Tim projektom, otvorila je čovječanstvu pogled u svemir. Naravno da nije jedina zaslužna za postojanje Hubble, ali možemo joj dobrim dijelom biti zahvalni. Slike koje je snimio Hubble predstavljaju male dijelove slagalice, koji ostavljaju bez daha svakog iole normalnog i radoznalog čovjeka. LEGO je u sklopu svoje serije figura “Žene u nauci” imao i seriju “Žene u NASA” i Nancy je bila u tom paketu:
 
 
Hubble nije njeno jedino nasljedstvo za pokoljenja koja dolaze: prema njenim riječima “slučajno” je otkrila čudne promjene u spektru emisije zvijezde AC Draconis, za koju će se ispostaviti da je binarni sistem. Bila je uključena i u Scout program, te programe Spacelab, Apollo, Gemini i Skylab. 
 
Inače, bila je i popularizator nauke, naročito astronomije.