Američki CDC upozorava na širenje jedne neugodne i potencijalno smrtnosne infekcije. Ali ovaj put nije riječ o virusu ili bakteriji, nego o gljivici, o Candida auris.

Slično kao antibiotik rezistentni sojevi bakterija, ova gljivica je rezistentna na antifungalne lijekove i to više njih, a pri tome je još teška za dijagnosticiranje. Pogrešna dijagnoza otežava liječenje.

Gljivica se javlja u bolničkom okruženju i naročito je opasna za osobe koje imaju oslabljen imunitet i komorbiditete. Za zdrave osobe ne predstavlja toliku opasnost i neće se desiti apokalipsa The Last of Us razmjera, ali osjetljive grupe su u još većem riziku.

Opisana je tek 2009. kao zasebna vrsta, prije je miješana sa srodnim gljivicama. Naziv auris je dobila prema tome što je prvi put opisana iz uzorka uzetog iz uha pacijentice u bolnici u Japanu, auris na latinskom znači “uho”.

Ova kandida je srodna vrsti Candida albicans, koja je nešto poznatija i češća. C.albicans se normalno nalazi na našoj koži i u organima poput probavnog trakta ili vagine, ali ako se zbog nekog poremećaja previše namnoži, izaziva kandidijazu. 

Ukoliko Candida auris izazove infekcije u krvotoku i sepsu, stopa smrtnosti iznosi oko 30-60%. Ova vrsta može izazvati invazivnu kandidijazu u kojoj su zahvaćeni i centralni nervni sistem i drugi vitalni organi.

Jedan od simptoma infekcije Candidom auris su povišene temperature i upale pacijenata, koje ne prolaze uprkos primjeni antibiotika, jer se kod upale obično prvo sumnja na upalu bakterijskog porijekla. 

Najveći rizik imaju pacijenti koji su dugo u bolnicama, oni na intenzivnoj njezi, te starija lica u domovima za starije osobe. Gljivica može kontaminirati medicinsku opremu kojom se daju intravenozni pripravci i lijekovi i tako ući u krvotok. 

Gljivice ne vole previsoke temperature, ali se ova prilagodila višim temperaturama i tako lakše zaražava toplokrvne životinje, poput čovjeka.

Klimatske promjene, urbanizacija te naposlijetku i pandemija COVID-19 doprinijeli su širenju Candida auris. U toku pandemije, bolničko osoblje je bilo fokusirano na kovid, a usljed nedostatka zaštitne opreme, morali su se ponovno koristiti neki dijelovi opreme i to je doprinijelo širenju gljivice. 2021. CDC je upozorio na sojeve ove gljivice koji su rezistentni na sve poznate antifugalne lijekove. Jedan o načina zaštite jeste temeljna dezinfekcija, posebno bolničkih prostora i prostora  staračkih domova