Trebaće ažurirati udžbenike biologije – jer habemus nova organela!

Naučnici su otkrili novu vrstu organela, sićušna struktura nalik organu unutar ćelija. U radu objavljenom u Nature 1. maja 2023. pod naslovom A phosphate-sensing organelle regulates phosphate and tissue homeostasis” objavili su opis nove ćelijske strukture. 

Istraživači su došli do ovog otkrića dok su istraživali ulogu fosfata u obnavljanju ćelija u crijevima vinskih mušica (Drosophila melanogaster). Nova organela djeluje kao spremnik fosfata, hranjive tvari koja je neophodna za život. 

Radi se o anorganskom fosfatu (inorganic phosphate, Pi), bez kojeg ne bi bilo ni DNK, ni RNK, ni ATP-a, ali ni fosfolipida, molekula važnih za ćelijske membrane. 

Nova organela još nema ime. Tim su predvodili naučnici s Blavatnik Institute, Harvard Medical School, u saradnji s naučnicima iz Kine, Tajvana i Singapura

Ovo otkriće naglašava koliko još treba naučiti o fiziologiji stanice, kaže genetičar i koautor studije Chiwei (Charles) Xu. “Ljepota je tu, samo čeka da je otkrijemo.”

Organele bi značilo „mali organi“. Naime, organi u organizmu su strukture koje se sastoje od tkiva, a tkiva se sastoje od ćelija i zato ne smijemo reći da ćelije imaju neke svoje organe. Ove strukture unutar jedne ćelije funkcijom podsjećaju na organe, pa kažemo da su analogne organima jer „analogan“ znači „onaj koji odgovara ili sliči“. Neke od njih su mitohondriji, Golđijev aparat, lizozomi… provjerite u videu koje još postoje

Još:

Građa eukariotske stanice/ćelije: organele

Biosinteza proteina: uloga DNK i RNK

ATP- kriptovaluta živog svijeta (disanje II dio)