Inženjeri su razvili efikasan postupak za proizvodnju goriva iz ugljičnog dioksida. Ovaj pristup direktno pretvara ovaj staklenički plin u formijat, čvrsto gorivo koje se može čuvati neograničeno i koristiti za grijanje domova ili napajanje industrija.

Naučnici sa MIT-a i Univerziteta Harvard razvili su efikasan postupak koji može pretvoriti ugljični dioksid u formijat, tekućinu ili čvrstu tvar koja se može koristiti poput vodika ili metanola za napajanje gorivnih ćelija i proizvodnju električne energije. Kalijev ili natrijev formijat, već proizveden u industrijskim količinama i često korišten kao odleđivač za ceste i pločnike, netoksičan je, nezapaljiv, lako se skladišti i prevozi, te može ostati stabilan u običnim čeličnim spremnicima mjesecima ili čak godinama nakon proizvodnje.

Novi postupak, koji su razvili doktorski studenti MIT-a Zhen Zhanga, Zhichu Rena i Alexandar H. Quinn-a koji je doktorski student na Univerzitetu  Harvard i profesor s MIT-a Ju Li-a, opisan je o u članku u Cell Reports Physical Science.

Cijeli postupak, uključujući hvatanje i elektrohemijsku konverziju plina u čvrsti formijatni prah, koji se zatim koristi u gorivnoj ćeliji za proizvodnju električne energije, demonstriran je na maloj laboratorijskoj skali. Međutim, istraživači očekuju da će biti moguće povećati ga kako bi pružio bezemisijsku toplinu i energiju za pojedinačne domove, pa čak i za industrijske ili mrežne primjene.

Novi postupak postiže konverziju od preko 90% i eliminiše potrebu za neefikasnim korakom grijanja tako što prvo pretvara ugljični dioksid u međuprodukt, tekući bikarbonat. Taj se tekući materijal zatim elektrohemijski pretvara u tekući kalijev ili natrijev formijat u elektrolizatoru koji koristi niskougljičnu električnu energiju, poput nuklearne, vjetroturbinske ili solarnu energiju.

Ovo bi, pored prelaska na obnovljive izvore energije, moglo doprinijeti rješavanju problema klimatskih promjena. “Recikliranje” ugljičnog dioksida koji nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva neće doprinijeti ukupnom smanjenju udjela CO2 u atmosferi, ali može dovesti bar do održavanja situacije.

Više o temi mogućnosti proizvodnje goriva od ugljičnog dioksida:

Gorivo iz zraka: boost ciklusa ugljikovog dioksida za spas planete