Ma šta vam govorili ili ma šta pročitali, nikad, ali nikad nemojte piti sirovo mlijeko, niti ga davati djeci. Prema Tik Tok videima, pijenje sirovog mlijeka postaje wellness trend u SAD i globalno, a u tim videima se tvrdi kako je sirovo mlijeko zdravije jer sadrži enzime i glikoproteine te djeluje protiv štetnih bakterija i lakše je za varanje. Premda se ne mora desiti svaki put nešto strašno nakon pijenja sirovog mlijeka, bolje je ne rizikovati. Prema CDC-u, sirovo mlijeko nije nutritivnije od pasteriziranog, ne sadrži više hranjivih tvari, ali može sadržavati nešto drugo. Od salmonele preko zlatnog stafilokoka, pa do izazivača bruceloze, pa i kuge – sve ovo može kontaminirati mlijeko. A tu je i ptičja gripa.

Šta je sirovo mlijeko?

To je mlijeko koje do konzumenta ide isto onakvo kakvo je izmuženo – dakle bez pasterizacije, ali i bez procesa homogenizacije i uklanjanja masti.

Kada je Louis Pasteur demonstrirao kako zagrijavanje na temperaturama nižim od 100°C vina sprječava razvoj nepoželjnih mikroorganizama, taj proces, kasnije nazvan pasterizacija, počeo se primjenjivati i na mlijeku i mliječnim proizvodima.

Bakterije u sirovom mlijeku mogu ozbiljno utjecati na zdravlje svakoga ko pije sirovo mlijeko ili jede hranu napravljenu od sirovog mlijeka. Dok će neki ljudi imati blagu bolest od bakterija u sirovom mlijeku, drugi su pod puno većim rizikom od bolesti opasnih po život, posebno trudnice, djeca, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom (kao što su osobe s rakom ili HIV infekcijom ili primatelji transplantacija organa). Da naglasimo – trudnice baš zbog rizika trovanja ne bi smjele jesti sirove namirnice poput sušija, drugih oblika sirove ribe, kamenica, tatarskog bifteka.

Najčešće, bakterije u sirovom mlijeku mogu uzrokovati povraćanje, proljev (ponekad krvav), bolove u trbuhu, groznicu, glavobolju i bolove u tijelu. Neki ljudi koji su pili sirovo mlijeko razvili su teške ili čak po život opasne bolesti, uključujući Guillain-Barréov sindrom, koji može uzrokovati paralizu, i hemolitički uremijski sindrom, koji može rezultirati zatajenjem bubrega, moždanim udarom, pa čak i smrću.

No zašto se i pored ovih rizika javlja priča o tome kako je sirovo mlijeko put ka zdravlju?

Naime, čim se nešto okvalifikuje kao potencijalno sredstvo za jačanje imuniteta, to dobija epitet superhrana u wellness industriji i postaje tražena roba.

Istraživači su zapazili da djeca koja odrastaju na farmama krava rjeđe obolijevaju od astme. Jedan tim istraživača je na miševima pronašao da dijelovi bakterija iz prašine na farmama izazivaju upalni odgovor u plućima koji kasnije štiti od astme. Ovaj zaštitni mehanizam je povezan sa enzimom koji je često onesposobljen kod osoba sa astmom, što otvara mogućnost za nove tretmane za prevenciju astme kod ljudi.

Neke studije, poput one koju je vodila dr Erika von Mutius, pokazale su kako postoji jaka veza između kontinuiranog izlaganja djece kravama i pijenja sirovog kravljeg mlijeka i smanjenja rizika od astme.

1989. britanski epidemiolog David Strahan je razvio teoriju da su gradska djeca manje izložena antigenima od seoske djece, da imaju manje kontakta sa domaćim životinjama i više kontakta sa antibioticima, što, sve skupa, smanjuje izloženost organizma mikrobima. Takav organizam poslije i na slabije antigene reaguje veoma burno.
Studija sa Ghenta objavljena 2015. u časopisu Science, pokazuje da je ova hipoteza tačna. Erika von Mutius, koja je vodila studiju, smatra kako su prve dvije godine života ključne – potrebno je da se dijete upravo u tom periodu izlaže antigenima te da je blizak kontakt sa domaćim životinjama veoma bitan. Naime, u prvim godinama života, organizam uči” kako da izbalansira imunološki odgovor.
Supstanca iz stajske prašine, koju su naučnici nazvali prilično uopšteno – „endotoksin” djeluje tako da se izbalansiraju dva vida imunološkog odgovora – onaj na bakterije i viruse i onaj koji djeluje protiv parazitskih crva. Ovaj endotoksin to čini preko proteina koji je proizvod A20 gena.
Kako bi dokazali da je A20 ključan u ovom procesu, naučnici su eliminirali ovaj protein i takvi miševi su razvili astmu. Zapravo, prašina iz štale aktivira, „upalni” gen A20 u epitelu pluća, što rezultuje smanjenim rizikom za dobivanje astme. Ljudi koji nemaju funkcionalnu kopiju gena A20 imaju povišen rizik za razvijanje astme.
Sličan efekat je uočen samo za krave, ali ne i za konje ili ovce, što je vrlo interesantno. Pored stajske prašine, naučnici su uočili i velik efekat nakon pijenja sirovog mlijeka i to ne samo za smanjenje rizika od astme nego i smanjenje rizika pojave peludne groznice. Postoji niz studija koje su pokazale kako pasterizirano mlijeko gubi svoj protektivni efekat na imunološki sistem i studija koje su pokazale kako postoji pozitivni efekat pijenja sirovog mlijeka (vidjeti reference na kraju članka), ali tu je važno rano izlaganje, do prve godine života (ali ne ranije od 2. mjeseca).

Ovi rezultati naglašavaju preventivni potencijal kontinuiranog konzumiranja neobrađenog mlijeka sa farme za zaštitu od polenske groznice. Ipak, zbog značajnih rizika povezanih sa konzumacijom sirovog kravljeg mlijeka, ne može se preporučiti za svakodnevnu upotrebu.”

Ptičja gripa se širi putem sirovog mlijeka zaraženih krava

Nova epidemiološka praćenja su pokazala kako se i mutirani soj virusa ptičje gripe širi preko mlijeka. Sve mačke na teksašanskim farmama koje su pile sirovo mlijeko oboljelih krava su pocrkale.

Preprinti (radovi koji još nisu stručnjaci recenzirali), preliminarno pokazuju kako su ogromne količine H5N1 virusa pronađene su u sirovom mlijeku krava zaraženih ptičjim gripom. Virus može preživjeti satima u prosutom mlijeku. Ovo ukazuje na to da proces muže vjerovatno prenosi zarazu među kravama i možda širi virus na ljude.

Priče kako pasterizirano mlijeko nije dobro jer je izgubilo enzime”, priče su onih koji pate od hemofobije, a šarene laže povratka jednostavnom životu i prirodi sam marketinški poduhvat ogromne, višemilionske wellness industrije.

Ne mogu se opovrgnuti protektivni učinci pijenja sirovog mlijeka kod male djece za smanjenje rizika od astme i peludne groznice – ti dokazi jesu jaki i studije su ozbiljne. Ali, ovdje je opet pitanje vaganja rizika i benefita, i rizik pijenja sirovog mlijeka nije nizak. Možda bi bilo bolje razmisiliti o tome da se djeca odvedu da provedu neko vrijeme na selu s kravama (jako je važno naglasiti da jednokratno izlaganje nema učinka, nego kontinuirano, duže u ranoj dobi) nego davati djeci sirovo mlijeko. Također, treba reći da ovi učinci zaštite od astme i peludne groznice nisu zabilježeni kod odraslih.

Reference:

  1. Pechlivanis S, Depner M, Kirjavainen PV, Roduit C, Täubel M, Frei R, Skevaki C, Hose A, Barnig C, Schmausser-Hechfellner E, Ege MJ, Schaub B, Divaret-Chauveau A, Lauener R, Karvonen AM, Pekkanen J, Riedler J, Illi S, von Mutius E; PASTURE Study Group. Continuous Rather Than Solely Early Farm Exposure Protects From Hay Fever Development. J Allergy Clin Immunol Pract. 2023 Feb;11(2):591-601. doi: 10.1016/j.jaip.2022.10.035. Epub 2022 Nov 7. PMID: 36356926; PMCID: PMC9907754.
  2. Schuijs MJ, Willart MA, Vergote K, Gras D, Deswarte K, Ege MJ, Madeira FB, Beyaert R, van Loo G, Bracher F, von Mutius E, Chanez P, Lambrecht BN, Hammad H. Farm dust and endotoxin protect against allergy through A20 induction in lung epithelial cells. Science. 2015 Sep 4;349(6252):1106-10. doi: 10.1126/science.aac6623. PMID: 26339029.
  3. Braun-Fahrlander C., von Mutius E. Can farm milk consumption prevent allergic diseases? Clin Exp Allergy. 2011;41:29–35. [PubMed[]
  4. Loss G., Depner M., Ulfman L.H., van Neerven R.J., Hose A.J., Genuneit J., et al. Consumption of unprocessed cow's milk protects infants from common respiratory infections. J Allergy Clin Immunol. 2015;135:56–62. [PubMed[]
  5. Abbring S., Verheijden K.A.T., Diks M.A.P., Leusink-Muis A., Hols G., Baars T., et al. Raw cow's milk prevents the development of airway inflammation in a murine house dust mite-induced asthma model. Front Immunol. 2017;8:1045. [PMC free article] [PubMed[]
  6. Abbring S., Wolf J., Ayechu-Muruzabal V., Diks M.A.P., Alhamwe B.A., Alhamdan F., et al. Raw cow's milk reduces allergic symptoms in a murine model for food allergy—a potential role for epigenetic modifications. Nutrients. 2019;11:1721. [PMC free article] [PubMed[]
  7. Brick T., Schober Y., Bocking C., Pekkanen J., Genuneit J., Loss G., et al. ω-3 Fatty acids contribute to the asthma-protective effect of unprocessed cow's milk. J Allergy Clin Immunol. 2016;137:1699–1706.e13. [PubMed[]
  8. Sozanska B. Raw cow's milk and its protective effect on allergies and asthma. Nutrients. 2019;11:469. [PMC free article] [PubMed[]