Gotovo 70 godina nakon što mu je Komisija za atomsku energiju (AEC) ukinula sigurnosnu dozvolu zbog sumnje da je sovjetski špijun, fizičar Projekta Manhattan J. Robert Oppenheimer konačno je dobio neki oblik pravde, premda mu ne može lično svjedočiti jer je preminuo 1967.

Američka ministrica energetike Jennifer M. Granholm objavila je u decembru 2022. izjavu u kojoj se poništava kontroverzna odluka koja je ozbiljno ukaljala reputaciju pokojnog fizičara, proglašavajući je rezultatom “pogrešnog procesa” koji je kršio propise AEC-a.

Robert Oppenheimer je bio fizičar koji je vodio tim naučnika uključenih u Manhattan projekat stvaranja atomske bombe.

Oko 1953. Oppenheimer je optužen da je sovjetski špijun u pismu koje je FBI-u poslao bivši kongresni pomoćnik. Predsjednik Dwight Eisenhower naredio je da se fizičaru ne dopusti pristup nuklearnim informacijama, bojeći se da bi optužbe mogle biti točne.

 

Oppenheimer je bio podvrgnut 19 saslušanja, gdje su iznesena njegova stajališta o stvaranju hidrogenske bombe. Njegov otpor igrao je veliku ulogu u konačnoj odluci nakon saslušanja.

Edward Teller, arhitekt hidrogenske bombe koja može eksplodirati 1000 puta jače od atomske bombe, izrazio je svoje nepovjerenje prema Oppenheimeru. Izjavio je da bi se osjećao sigurnije kada bi javne stvari bile u tuđim rukama.

U 2014. stotine stranica s detaljima Oppenheimerovih tajnih saslušanja deklasificirane su i puštene u javnost. Sva su svjedočanstva ukazivala na to da je fizičar bio lojalan svojoj zemlji. Svi dokazi koji su doveli do uništenja njegova ugleda bili su u najboljem slučaju posredni.

U suštini, Oppenheimer je bio žrtva makartizma i Crvene uzbune. 

 

Više o njemu možete pročitati u starijim tekstovima na ovoj stranici:

Robert Oppenheimer: trijumf i tragedija

Istorijski primjeri političkog proganjanja i uznemiravanja naučnika: kada politika negativno utječe na nauku