Postoje dokazi da je čileanski pjesnik Pablo Neruda mogao biti otrovan botulinom bakterije Clostridium botulinum, koja izaziva botulizam. Nedavna istraga je pokazala kako je Neruda  u svom organizmu imao ovu bakteriju kada je umro.

Postoje već dugo sumnje da je Nerudu, koji je bio senator i diplomat te je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1971. godine, ubio režim diktatora Augusta Pinocheta, ubrzo nakon što je general svrgnuo socijalističku vladu koju je podržavao Neruda 1973. Neruda je preminuo 23. septembra 1973. godine, 12 dana nako što je diktatorski režim Pinocheta zbacio demokratski izabranu vladu Salvadora Allendea.

Ostaci smrtonosne bakterijske DNK unutar Nerudinih zuba pokazali su sličnu degradaciju kao uzorci Nerudine DNK, sugerirajući njihovu prisutnost u vrijeme njegove smrti.

Istraga iz 2013. je došla do zaključka da Neruda nije otrovan nego da je umro od raka prostate. Rezultati nove istrage iz 2023. koji su pronašli dokaze prisustva bakterije Clostridium botulinum su na strani teze da je neko s medicinskim znanjem Nerudi ubrizgao bakteriju dok je bio u bolnici. Postoje tvrdnje da je Neruda svom vozaču Manuelu Arayau nekoliko sati prije smrti kazao kako mu je neko ubrizgao otrov u abodomen.

Međutim, dokaz da je ova bakterija bila prisutna u Nerudinom organizmu u vrijeme smrti po nekima još ne dokazuje da je on bio otrovan, kaže molekularni genetičar Hendrik Poinar, koji je pomogao u istrazi.

Stručnjaci s Univerziteta McMaster i Univerziteta u Kopenhagenu odbacili su mogućnost da je otrov možda iscurio u tijelo poslije smrti sugerišući da je vjerovatni uzrok smrti bilo namjerno trovanje. Prema The Guardianu, Nerudini potomci insistiraju na tome da su agenti vlade predvođene Pinochetom dali otrov Nerudi.