Tim Berners-Lee, odnosno TimBL, engleski je informatičar koji je izumio World Wide Web i direktor konzorcija World Wide Web, koji nadzire njegov daljnji razvoj. Rođen je 8. juna 1955. godine u Londonu.

Godine 1984. dobio je stipendiju u CERN-u za rad na distribuiranim sistemima u stvarnom vremenu za prikupljanje naučnih podataka i kontrolu sistema. Dok je bio tamo, predložio je (1989.) globalni hipertekstualni projekt, poznat kao World Wide Web, koji je ljudima omogućio saradnju dijeljenjem znanja u mreži hipertekstualnih dokumenata. 

Dana 6. avgusta 1991. godine, prva World Wide Web stranica postala je dostupna Internetu u cjelini, dajući informacije o pregledniku i kako postaviti web poslužitelj. Zatim je proširio svoj doseg, uvijek neprofitan, da postane međunarodni masovni medij.

30. aprila 1993. CERN je softver World Wide Weba stavio u javnu domenu. Kasnije je CERN učinio izdanje dostupnim uz otvorenu licencu, sigurniji način za maksimiziranje njegove diseminacije. Te su radnje omogućile procvat weba.

Ovaj povučeni genije nikad nije profitirao od svog izuma. Kraljica Elizabeta II ga je 2004. proglasila vitezom i dobio je titulu Sir, a nije baš ni zaboravljen niti siromašan – trenutno je profesor na Oxfordu te na MIT. Ujedino je i direktor W3C – World Wide Web konzorcija i posvećen je zaštiti budućnosti web-a.

Veliki je zagovornik demokratizacije WWW-a, u smislu njegove dostupnosti što više ljudi, ali je svjestan i činjenice da je izum i unapređenje www-a velika odgovornost i teret.