Jedna Afroamerikanka, imunologinja Kizzmekia Corbett, imala je ključnu ulogu u razvoju Modernine mRNA vakcine protiv COVID-19, koja danas spašava svijet od pandemije. Kizzmekia “Kizzy” Shanta Corbett rođena je 26. januara 1986. u mjestu Hurdle Mills, Sjeverna Karolina.

Još je kao djevojčica bila veoma velikih interesovanja i pokazivala je brojne talente, što su ohrabrivali i njeni nastavnici i majka. Najveći uspjesi u životu zapravo dolaze od djeteta koje je imalo podršku porodice i škole, koje je ohrabrivano da se bavi onim čime želi, a ne sputavano.

Corbett je 2008. diplomirala biologiju i sociologiju na Univerzitetu Maryland. Doktorirala je mikrobiologiju i imunologiju na čuvenom Univerzitetu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu. Danas je uposlenica Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID).

Već na samom početku pandemije COVID-19, Corbett se usmjerila na pronalaženje vakcine koja bi ljude zaštitila. Znajući dosta toga o prethodnim oblicima respiratornih sindroma izazvanih koronavirusima te o samim virusima iz ove grupe, shvatila je da treba ciljati na Spike protein virusa SARS-CoV-2 kao osnovu za vakcine.

Njen tim iz NIAID se ubrzo potom udružio s malom biotehnološkom kompanijom Modena koja je razvijala RNK (mRNA) vakcine. Udruženi, uspjeli su dizajnirati vakcinu koja sadrži RNK sekvencu virusa SARS-coV2 koja je genetička instrukcija za sintezu Spike proteina.

Kada se ovaj protein stvori u našim ćelijama i izađe iz njih, on pokreće kaskadu imunoloških događaja koji vode stvaranju antitijela protiv ovog virusa i stvaranju specifičnih T-limfocita koji mogu uništiti SARS-CoV-2 virusne čestice. Svega 66 dana nakon sekvenciranja virusa, ova vakcina je ušla u Fazu 1 kliničkih ispitivanja na 45 sudionika. Nakon što se pokazala uspješnom, nastavljena su ispitivanja vakcine na većem broju dobrovoljaca.

Kizzmekia Corbett je učinila još jednu važnu stvar – kao pionir vakcinacije, borila se i za obnavljanje povjerenja u vakcine u afroameričkoj zajednici, koja je bila osjetljiva iz niza istorijskih razloga. Prema istraživanjima, svega oko 14% pripadnika ove zajednice u SAD-u je vjerovalo da su vakcine bezbjedne. Međutim, činjenica da je jedna Afroamerikanka učestvovala u stvaranju vakcine, mnoge je ohrabrila i smanjila nepovjerenje, kao i sami istupi Corbett koja je bila veoma angažovana na edukaciji Afroamerikanaca oko epidemioloških mjera i načina funkcionisanja Modernine/NIAID vakcine. Ona podiže povjerenje u vakcine protiv COVID-19 preko različitih platformi – od Twittera pa do crkava.

 

 

 

Ovaj tekst je objavljen prvo na Glas Amerike.