Y hromosom mogao bi biti razlog zašto su kolorektalni karcinomi i rak mokraćnog mjehura agresivniji kod muškaraca i drugih koji nose hromosom.

Istraživači su otkrili da gubitak cijelog Y hromosoma u nekim ćelijema – što se prirodno događa s godinama – povećava rizik od agresivnog raka mokraćnog mjehura i može omogućiti tumorima mokraćnog mjehura da izbjegnu otkrivanje imunološkog sistema. Ovo je objavljeno u Nature 21. juna 2023. u radu pod naslovom “Y chromosome loss in cancer drives growth by evasion of adaptive immunity“.

Naučnici su, u posebnom radu, identifikovali i gen Y-hromosoma kod miševa koji povećava rizik od širenja nekih kolorektalnih karcinoma na druge dijelove tijela.

Ovaj tim koji je radio na kolorektalnom raku kod miševa otkrio je da gen na Y hromosomu nazvan KDM5D može oslabiti veze između tumorskih ćelija, pomažući im da se otrgnu i prošire na druge dijelove tijela. Kada je taj gen izbrisan, ćelije tumora postale su manje invazivne i vjerovatnije je da će ih imunološke ćelije prepoznati. Rad o tome su objavili su 21. juna 2023. u Nature pod naslovom “Histone demethylase KDM5D upregulation drives sex differences in colon cancer“.

Zajedno, studije sugerišu da su genetički faktori, a ne samo stil života – odgovorni za to da muškarci imaju veći rizik za neke oblike karcinoma.