Beatlesi su objavili novu pjesmu Now and Then zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koja je odvojila glas Johna Lennona od klavira na demo pjesmi iz 1970-ih.

Više od 50 godina nakon raspada, Beatlesi su objavili “novu” pjesmu. Pjesmu pod nazivom “Now and Then” prvobitno je napisao i djelomično snimio John Lennon 1970-ih. Pjesma, puna klavira i žica i koja je već postala senzacija na YouTubeu, nastala je zahvaljujući umjetnoj inteligenciji — što je pokrenulo pitanja o budućnosti muzike koja nastaje uz pomoć umjetne inteligencije.

Priča o “Now and Then” počinje prije više od 50 godina, kada je John Lennon snimio demo s vokalom i klavirom u svom domu u New Yorku. Godine 1994. njegova supruga Yoko Ono dala je snimku Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu i Ringu Starru. U isto vrijeme, njih troje su s producentom Jeffom Lynneom snimili nove dijelove i dovršili grubi miks za “Now and Then”.

Međutim, pjesma je odložena. Tehnološka ograničenja spriječila su odvajanje Johnovog vokala i klavira kako bi se postigao jasan miks potreban za završetak pjesme. Umjesto toga, tri preostala člana benda radila su na drugim snimkama koje je ostavio Lennon, “Free as a Bird” i “Real Love” — dovršenim i pretvorenim u pjesme 1990-ih.

Rezanje do 2021. Beatlesi su objavili dokumentarnu seriju Get Back, koja je iznenadila gledatelje filmskom i audio restauracijom koju je napravio redatelj Peter Jackson. Film je uglavnom napravljen od snimke snimljene dok je bend radio na albumu Let it Be 1969. Zvuk je snimljen s jednim mono mikrofonom, tako da nije bio baš dobar.

Pokušavajući to popraviti, Jackson je razvio tehnologiju strojnog učenja koja može detektovati razliku između instrumenata i glasova. Tehnologija, nazvana MAL, korištena je u “Now and Then” za odvajanje Lennonovih vokalnih i klavirskih dionica. Paul i Ringo snimili su prateće instrumente, utkavši postojeće snimke pokojnog Georgea.