Studija objavljena u aprilu 2023. u časopisu Diabetologia (časopis Evropske udruge za proučavanje dijabetesa EASD) otkriva da su pojedinci koji su iskusili nedaće u djetinjstvu izloženi povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 u ranoj odrasloj dobi. Rad nosi naslov „Childhood adversity and risk of type 2 diabetes in early adulthood: results from a population-wide cohort study of 1.2 million individuals“.

Nedaće u djetinjstvu mogu uključivati iskustva kao što su zanemarenost, zlostavljanje, fizička ili mentalna bolest u porodici i siromaštvo, a povezuju se s razvojem dijabetesa čak i kod mladih odraslih osoba. Nepovoljni događaji i okolnosti mogu potaknuti fiziološke reakcije na stres i utjecati na ponašanje nervnog sistema, hormona i imunološki odgovor tijela. Također mogu utjecati na mentalnu dobrobit i dovesti do promjena u ponašanju koje negativno utječu na zdravlje, kao što su loš san, pušenje, smanjena tjelesna aktivnost i sjedilački način života, povećana konzumacija alkohola i nezdrava prehrana što može dovesti do pretilosti i povećanog rizika od razvoja dijabetes tip 2.

Istraživači su koristili podatke iz danske kohortne studije životnog puta (DANLIFE) koja uključuje pozadinu i nedaće u djetinjstvu djece rođene u Danskoj od 1. januara 1980.

Studija otkriva da su pojedinci izloženi nedaćama u djetinjstvu, poput siromaštva, bolesti ili smrti u porodici i životu u disfunkcionalnim domaćinstvima, uključujući zanemarenost, izloženi većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 u mladoj odrasloj dobi u usporedbi s onima koji su u djetinjstvu iskusili niske razine nedaća. Ovi su nalazi ojačani veličinom ove studije temeljene na populaciji (preko 1.2 miliona osoba).

Osim toga, autori ističu da postoji tijesan odnos između razina obrazovanja roditelja i iskustva djece s nedaćama, što objašnjava neke od uočenih povezanosti. Veća razina obrazovanja roditelja ponešto amortizira ove efekte.