Evo jedne zanimljive vijesti koja se mnogima neće svidjeti. Prvi živi roboti – ksenoboti – na svijetu, stvoreni od ćelija žaba, sami se repliciraju tako što guraju labave, nevezane stanice zajedno na grupu. Ako se to može nazvati replikacijom, ali eto, rade nešto.

Blobovi u obliku Pac-Mana sastoje se od matičnih ćelija dobijenih iz žabljih embrija, stavljenih u slani rastvor, koje se prirodno spajaju i razvijaju izbočine nalik dlakama koje se nazivaju cilije (ili treplje, kao na paramecijumu), a služe za kretanje. U posudi se mogu kretati i “ustima” gurati matične ćelije u hrpe. Te se hrpe potom mogu razviti u “potomke” s cilijama i nastaviti graditi vlastitu hrpu matičnih stanica.
U suštini, ove ćelije su se same asemblirale u grupe, i prenijele neko svojstvo, a to ponašanje naučnici su nazvali kinetička samo-replikacija. Proces je zapažen kod molekula, ali nikad kod organizama i dešava se samo u određenim uslovima.

Ovo su prvi višestanični organizmi za koje je otkriveno da se razmnožavaju na ovaj način, kažu autori studije. Ćelije nisu genetički modifikovane.
Najviše liče na Pac-Mana, ali ih naučnici zovu ksenoboti (Xenorobots), jer se dobijaju od ćelija žabe vrste Xenopus laevis. U suštini, to su sintetički oblici života koje su kompjuteri dizajnirali za obavljanje neke željene funkcije i napravljeni kombinovanjem različitih bioloških tkiva. Nisu ni pravi roboti, ali nisu niti životinja. Oni su programabilni organizmi. Mogu živjeti i kretati se sedmicama bez hrane.

Naučnici smatraju da bi ovi bioroboti mogli da rade svašta – od čišćenja sredine od mikropalstike do terapija raka. No, to je već naučna fantastika u ovom trenutku i ovi organizmi još nemaju praktičnu primjenu.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su 29. novembra 2021. u Proceedings of the National Academy of Sciences.