Da li imate osjećaj da ljeti, pogotovo kada ste na moru, dlake rastu brže i kao da se morate brijati dva puta dnevno, naročito žene koje britvicom uklanjaju dlake? Ko je ovdje lud? Taman ujutro obavite sve, kada navečer opet morate. Obrve vam također rastu više iako ste ih uredno počupali i uredili, ali dlake na nogama i pod pazuhom posebno. I muškarcima koji ne nose bradu, kao da brada brže raste.

Dakle šta se događa?

Sve dlake na tijelu (uključujući i obrve, bradu kod muškaraca, pazuh i ostale dijelove) imaju trofazni ciklus rasta. Iako obrve, vlasište i trepavice mogu rasti različitim brzinama, one sve slijede isti trofazni ciklus koji se sastoji iz anagen, katagen i telogen faze.

Anagena faza je faza aktivnog rasta, kada se folikuli dlake brzo dijele. Faza katagena je kratka prelazna faza koja označava kraj anagene faze. A faza telogena je faza mirovanja. Sva dlake na tijelu imaju taj trofazni ciklus rasta, ali ne prolaze svi folikuli istu fazu u isto vrijeme.

Dakle, neki su folikuli u fazi aktivnog rasta, dok su neki u fazi mirovanja. Dlaka svih sisara slijedi ovaj ciklus rasta, ali mi ljudi jedinstveni smo po tome što se naša kosa ne linja za vrućeg vremena, i ne dobija na gustoći tokom hladnih mjeseci.

Međutim, za toplijih mjeseci u godini, povećava se cirkulacija krvi i dlake dobijaju više hranljivih tvari. Također, aktivniji smo i lučimo više hormona što također djeluje. I treće – ako smo na moru, slana voda dehidrira kožu, pa je zapravo dlaka više vani, iznad površine kože.

Nauka ljepote: hijaluronska kiselina