U nekoliko posljednjih godina na svjetlo dana je izašlo mnogo toga o ulozi Hedy Lamarr u razvoju bežične telefonije. Do prije samo desetak godina, ona je bila poznata jedino kao glumica u filmovima iz zlatne, glamurozne ere Holivuda te po prvom integralnom aktu u istoriji filmske umjetnosti. Glumila je u preko 30 filmova, a u nekima je tumačila naslovnu ulogu zajedno sa imenima kao što su Clark Gable, Jimmy Stewart i Spencer Tracy.

Poznata je i po izjavi “Svaka djevojka može biti glamurozna. Sve što treba jeste da sjedi mirno i izgleda glupo“.
Fantastičan nivo autoironije!

Rođena je 9. novembra 1914. kao Hedwig Eva Maria Kiesler u jevrejskoj porodici, u Beču. Otac joj je bio bankar, a majka pijanistkinja. Još kao djevoJčica, htjela je biti glumica i to je i uspjela. No potom se udala za vrlo konzervativnog milionera Fritza Mandla, zbog kojeg se konvertovala u katolicizam, a koji joj glumu nije dozvoljavao.

Godine 1937. Lamarrin brak s Mandlom propadao je i ona je odlučila pobjeći, uglavnom zbog političke situacije u Evropi u to vrijeme. Unatoč tome što se obratila na katoličanstvo nakon udaje za Mandla, Lamarr su redatelji i studiji često izbjegavali zbog njenog jevrejskog porijekla i Mandlova nadmoćnog ponašanja prema njoj. Pobjegavši u Pariz, navodno prerušena u svoju sluškinju, Lamarr se kasnije našla u Londonu gdje je upoznala voditelja studija MGM, Louisa B. Mayera. Lamarr, koja se još uvijek nazivala djevojačkim prezimenom Kiesler, uspjela je ispregovarati povoljan ugovor s MGM-om i pristala na Mayerov prijedlog promjene imena. Odajući počast prekrasnoj zvijezdi nijemog filma iz 1920-ih Barbari La Marr, Hedwig Eva Maria Kiesler tako je postala poznata kao Hedy Lamarr.

Tokom Drugog svjetskog rata, Lamarr je, zajedno s mnogim drugim holivudskim zvučnim imenima, prodavala ratne obveznice za financiranje savezničkih ratnih napora. Htjela se pridružiti Nacionalnom vijeću izumitelja, ali joj je rečeno da bi bolje pomogla ratnim naporima koristeći svoj status slavne osobe za prodaju ratnih obveznica. Nepokolebana, Lamarr je, zajedno sa svojim prijateljem, pijanistom i skladateljem Georgeom Antheilom, počela raditi na zajedničkom projektu.

Daleko od holivudskog glamura, Hedy je vodila tajnu radionicu u kojoj je smišljala patente. Kao osoba koja se otvoreno protivila fašizmu i pojavi nacističke Njemačke i Hitlera, na početku Drugog svjetskog rata je željela dati svoj doprinos borbi. U toku Drugog Svjetskog rata, američko Nacionalno vijeće pronalazača je raspisalo konkurs za ideje građana. Hedy je tada identificirala problem koji bi mogla popraviti: torpeda američke mornarice su primala jedan signal za navođenje, ali taj signal je bilo moguće ometati, zbog čega bi torpeda silazila s kursa.

Ideju za ovo Hedy je dobila jer je željela spasiti majku, koja se nalazila u Beču i omogućiti joj nesmetan prolazak brodom do Amerike, tako što bi se povećala preciznost američkih torpeda, odnosno, onemogućilo ometanje signala na kojem torpeda rade.

Zajedno s kompozitorom Georgom Antheilom, dolazi do zaključka da je moguće mijenjati frekvenciju radio-signala na istom principu kao što pijanista mijenja ton koji klavir proizvodi. Ovakav signal, koji mijenja frekvenciju bi bilo nemoguće ometati. Njih dvoje su razvili i potom 1942. patentirali “Sistem tajne komunikacije” – frequency-hopping spread spectrum (FHSS). Mornarica je odbila ovaj pronalazak, ponajviše zato što tada nije bilo mogućnosti da se primijeni.

Za emitiranje radio signala korišteno je više radijskih frekvencija koje su na prividno nasumičan način mijenjale frekvencije u intervalima od dvije sekunde. Onome ko sluša, to bi zvučalo samo kao buka. Ali signal bi bio jasan ako i pošiljatelj i primatelj “skakuću” (“hopping”) s frekvencije na fekvenciju u isto vrijeme.

Međutim, ovaj sistem će naknadno biti ponovo otkriven 50-tih, i korišten u vojne svrhe i to u jeku američko-kubanske krize, a tehnologija se danas koristi za Bluetooth, GPS i Wi-Fi. Nekoliko pronalazača su neovisno otkrili principe FHSS.

Nesreća je i za Lamarra i za Antheila što njihov doprinos nije prepoznat. Lamarr i Antheil posthumno su primljeni u Nacionalnu kuću slavnih izumitelja 2014. Doista, vrijedno je razmisliti o Lamarrinim postignućima u svjetlu generacijskog seksizma i iskorištavanja s kojima se često susretala od strane šefova studija i direktora.

Iako je u trenutku kada se počeo koristiti, patent za FHSS istekao, Hedy je primila mnogo nagrada za života prije nego što je ušla u Kuću slavnih pronalazača 2014.godine, 14 godina nakon smrti.

Preminula je 19. januara 2000. Datum njenog rođenja, 9. novembar, danas se obilježava kao Dan izumitelja.

 

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u okviru projekta “U.S. Scientists Who Changed the World” i zahvaljujemo se Ambasadi SAD.