Kako to da su slijepi miševi, šišmiši, rezervoar toliko virusnih bolesti? Virusi ebole, nipah, SARS i marburg su “preskočili” sa šišmiša na ljude, a radi se o nekim od najopasnijih bolesti koje su pogodile čovječanstvo u posljednjih nekoliko decenija. Slijepi miševi mogu nositi i virus bjesnila, ne zaboravimo ni to, a sad je tu i COVID-19, infekcija izazvana virusom SARS-CoV-2.

Kao prvo, mi sve više i više ulazimo u područja divljine, i praktično otimamo habitate divljim životinjama. Njihova prirodna staništa zaposjedamo i koristimo za poljoprivredu i stočarstvo. Tako neminovno dolazi do preklapanja naših aktivnosti i aktivnosti divljih životinja.

Međutim, zašto nam onda ne pređu virusi od nekih drugih divljih životinja nego baš uglavnom od slijepih miševa?

Na nas itekako prelaze bolesti sa drugih divljih životinja i to se dešavalo već hiljadama godina. Nisu samo šišmiši u pitanju, recimo u slučaju MERS-a, to su bile kamile. Konkretno, u slučaju ebole, sumnja se da su stanovnici tih dijelova Afrike jeli tzv. “bushmeat”, tj. slijepe miševe. Obično nam je lako optužiti Kineze kako jedu svašta, pa se tako ovakve stvari i mogu dešavati kod njih. Međutim, zapravo se mladi moderni Kinezi užasavaju ovih neobičnih vrsta mesa, a sama tradicija jedenja “čudnih životinja” je zapravo nastala iz potrebe – zbog gladi i siromaštva.

Ipak, alternativna tradicionalna kineska medicina, u kojoj se koriste dijelovi životinja jedan je od značajnih krivaca za ove skokove virusa na ljude.

Međutim, neki slijepi miševi su biljojedi i hrane se voćem – ako postoji blizak kontakt naših vrsta, moguće je da slijepi miševi kontaminiraju našu hranu.

Slijepi miševi imaju sposobnost da koegzistiraju sa nekim, za nas opasnim virusima. Treba imati na umu da su slijepi miševi leteće životinje i da bi letjeli, moraju imati visok bazalni metabolizam. Usljed toga, tjelesna temperatura ovih stvorenja je viša nego naša – može biti  oko 40° C. Ova temperatura nije baš povoljna za viruse te tako slijepi miševi mogu živjeti sa virusima i stalno se bore s njima, ali nemaju neke simptome.

Istovremeno, šišmiši su izgubili neke dijelove DNK koji su uključeni u imunološki odgovor, tako da njihov imunološki odgovor na virus nije tako srčan i jak – ukratko – ne dobijaju groznicu. Zapravo, radi se o vrlo fino ugođenoj koevoluciji – imunološki sistem šišmiša je dovoljno jak da se bori sa virusom i ne previše jak da ubije virus, nego ga pomalo održava. Ovo odgovara i šišmišima – ne razbolijevaju se i virusima – preživi ih taman dovoljno za novu turu replikacije.

Međutim, onda kada taj virus preskoči sa šišmiša na nas – ima idealnu temperaturu za replikaciju. Mi evolutivno nismo navikli na novi patogen i onda nastaje borba.

 

U tekstu za Nature, David Cyranoski piše sljedeće:

Rekombinacija se često događa kod slijepih miševa koji prenose 61 virus za koji se zna da inficira ljude; neke vrste nose u sebi čak 12 tipova virusa. U većini slučajeva virusi ne štete šišmišima, a postoji nekoliko teorija o tome zašto se imunološki sistem šišmiša može nositi s tim osvajačima. U članku objavljenom 2020 tvrdi se da stanice šišmiša inficiranih virusima brzo puštaju signal koji  omogućuje da žive s virusom“.

Nedavni projekat sekvencioniranja genoma nekoliko vrsta slijepih miševa (6 vrsta) nazvan Bat1k pokazao je kako su kod njih 10 gena koji su odgovorni za upalnu reakciju isključeni, ali i da ove životinje imaju viška kopije i modifikacije nekih antiviralnih gena. Također, genom im je pun sekvenci koje dolaze od prošlih infekcija s virusima, a koje su se inkorporirale u genom slijepih miševa kroz evoluciju. Ovo je svojevrstan dnevnik virusnih infekcija koje su ove vrste slijepih miševa prolazile kroz evoluciju.
Cilj projekta Bat1k je sekvencionirati genome preko hiljadu vrsta slijepih miševa (tačnije 1421 vrste), saznati više o njihovoj ekologiji, ali i uporediti sekvencionirane genome s genomima još 42 vrste sisara. Preliminarni rezultati prvih sekvencioniranja objavljeni su u članku u Nature pod naslovom “Six reference-quality genomes reveal evolution of bat adaptations” 22. jula 2020.

Naučnici su već neko vrijeme upozoravali na to da bi iduća epidemija mogla biti uzrokovana nekim virusom koji postoji kod šišmiša, a upozoravali su i da su najvjerovatnije buduće epidemije one kod kojih se uzročnik prenosi kapljično. Kineska naučnica Shi Zhengli i niz američkih naučnika sa kojima je sarađivala su već godinama upozoravali da u divljim populacijama slijepih miševa postoje virusi s potencijalom da pređu na našu vrstu.

Ovdje se mora naglasiti da to što slijepi miševi spadaju u životinje koje nose neke potencijalno opasne viruse u sebi, to nikako ne znači da imamo pravo da ih uništavamo. Oni su važan dio ekosistema i samoregulacije ekosistema. Nažalost, sve češće čujemo zaista grozne vijesti da ljudi pale kolonije slijepih miševa, što zbog straha, neznanja, sadizma ili bapskih priča. Ovo je nedopustivo! Jedini način jeste koegzistencija s ovim bićima, itekako vrijednim poštovanja, zanimljivim i od kojih možemo mnogo naučiti te suštinski – što manje ljudskog djelovanja u divljoj prirodi.

Više dokaza za prirodno porijeklo virusa koji izaziva COVID-19

12 stvari kojima možemo smanjiti rizik izbijanja pandemija i bolje pripremiti svijet na takve događaje

Iduća pandemija

Prelijevanje patogena