Himerizam je jedna neobična pojava kada jedinka ima više setova genoma, raspoređenih u različitim ćelijama. Bukvalno – kao da se sastoji iz više bića. I da – himerizam se može dogoditi i kod ljudi.

Prije nekoliko dana sam gledala jednu epizodu dr House i riješila slučaj prije njega. Jako me je živciralo što su producenti otegli epizodu nakon sekvencioniranja DNK, jer je odmah tu bilo jasno k’o dan o čemu je riječ.

 
Radilo se o Dr House S3E02 “Cane and Able”, “Kain i Abel”, nadam se da su tako preveli. Prilično nenova epizoda, stara 9 godina, ali ja tek sad imam vremena za pokoju seriju. 
 
Dječak, začet umjetnom oplodnjom, ima halucinacije da ga otimaju vanzemaljci i niz drugih simptoma koji ukazuju na prerano ispoljenu shizofreniju. Međutim, čudna krvarenja navode medicinski tim da provjere krv i vaskularni sistem te, nakon niza oprečnih nalaza, oni odluče raditi kateterizaciju srca, pri čemu se otkrije da se skupina stanica miokarda uopšta ne kontrahira. PCR analiza pokazuje da ova skupina stanica ima potpuno drugačiju DNK od ostalih dječakovih stanica.
 
I kraj. Nakon ovoga i podatka da je dječak začet in vitro (IVF), nema dileme – radi se o himeri. I stvarno ne shvatam, sa stanovišta scenaria, čemu je trebao dio od tog trenutka do one Houseove epifanije slučaja. Trebalo je tu scenu dovesti na kraj jer drugog rješenja slučaja ne može biiti.
 
Nažalost, režiseri i producenti ove epizode su pokušali da dobiju na vremenu i da propituju mogućnost da su neke stanice u dječakovom organizmu mutirale. Dobro, to bi bilo moguće, ali DNK jednih i drugih stanica nije ni slična. Time su valjda gradili dramsku napetost kroz iščekivanje da se mi ipak pribojimo kako je “strana DNK” djelo vanzemaljaca. Rak također ne bi mogao biti, jer se ne mogu baš toliko razlikovati DNK normalne i mutirane stanice, a da organizam ostane živ – ovim su stanicama samo poremećeni “programi” za stanični ciklus jer je DNK oštećena (mutagenim faktorima – virusi, hemikalije, zračenje).
 
Himera je u ovom slučaju nastala kada su se dva embrija u ranom stadijumu razvitka – stadijumu morule vjerovatno, spojila i tako nastali embrion je postao mozaičan. Stanice nisu mogle postati tetraploidi (4 garniture hromosoma: 2n iz jednog embrija i 2n iz drugog) jer je dioba zigote (oplođene jajne stanice) već počela. Da su se te dvije stanice odmah slijepile, takav 4n embrio bi uginuo. Tetraploidi u prirodi postoje, ali ne kod naše vrste. Dosta riba su tetraploidi.
 
Vratimo se na himere i himerizam. 
 
Himera je mitsko stvorenje, sastavljeno iz dijelova nekoliko životinja. Obično su je predstavljali kao neman tijela i glave lava, sa glavom koze koja viri na leđima lava i repom zmije koji se završava zmijskom glavom. Dakle tri bića u jednom i svako ima svoju svijest. Mitska Himera je potomak Ehidne, a sestra je Kerbera i Hidre. Himeru je, prema mitu, ubio junak Belerofon, uz pomoć krilatog konja Pegaza. 

 

 

Etrušćanska skulptura mitske himere, izvor: WikimediaCommons

 

“Himera” je i naslov knjige američkog postmoderniste Johna Bartha, knjige koja je sastavljena iz tri zasebne priče, labavo povezane, poput same himere.
 
 
Organizme koji sadrže dva ili više različitih setova genetičke informacije, zovemo himere.
 
Himerizam je češći kod organizama koji su nešto jednostavnije građe – kod pljosnatih crva, kod insekata, krpelja… može rezultovati čak i pojavom da je jedan dio organizma ženskog spola, a drugi (obično druga polovina) muškog ili organizam istovremeno ima dvije krvne grupe. U životinjskom carstvu, himerizam nastaje kao posljedica spajanja dvije oplođene jajne stanice u ranim fazama razvoja embrija. 
 

Tetragametski himerizam je slučaj kada postoje četiri spolne stanice (njih još nazivamo gamete) i dođe do stvaranja dva potpuno različita embrija, koji su se naknadno spojili. Kako se takav embrio razvija, jedan obično biva veći, a drugi se svodi na nakupinu stanica koje migriraju, pa na kraju taj organizam ima dva seta hromosoma, u različitim dijelovima tijela različitu DNK. Recimo, stanice u jetri i bubregu su drugačije. Ili, oči se mogu razlikovati u boji, boja kože može biti mozaična, organizam može biti tzv. interseks. Ili himerizam bude potpuno van radara.

 

Mačka Venus, primjer himerizma, izvor: Reddit

 

 
Uglavnom – nema pravila za raspored stanica kod himera. Jedno je ipak konstantno – takav organizam pokazuje imunološku toleranciju na obje linije stanica. 
 

Mikrohimerizam je nešto drugačiji i to je ono oko čega se vrtila ova epizoda Dr House – drugačiji set hromosoma tj. DNK ima samo mala skupina stanica, recimo nekoliko stanica u srcu. U ovom slučaju organizam već nije tolerantan na stranu DNK i obično reaguje preko autoimunog odgovora. Stopa autoimunih bolesti je kod mikrohimera češća nego kod drugih organizama.

 

Kod nekih organizama kao što su to  neke ribe udičarke (Lophiiformes) velikih dubina, himerizam je dio životnog ciklusa, dok je kod jedne vrste primitivnog primata Južne Amerike, Callitrix kuhlii, otkriveno da gotovo po pravilu dolazi do placentalne fuzije u embrionalnom stadijumu, s tim da se stanice bratskog embrija nalaze u reproduktivnim organima, tako da ovi majmučići ne daju potomstvo sebi, nego svom “asimiliranom” bratu.

 

Callitrix kuhlii, južnoamerički primat za kojeg je karakteristična pojava himerizma
 
 
Postoje i dokumentovani slučajevi himerizma kod ljudi, i to kod ljudi koji su imali potomstvo, što znači da himerizam daje biološki sasvim funkcionalne jedinke. 
 

Lydia Fairchild je završila na sudu jer, kada se rastavila sa svojim suprugom, i aplicirala za neku vrstu dječijeg dodatka, od nje je traženo da uradi DNK analizu kojom bi se potvrdilo roditeljstvo. I dok je analiza pokazala kako je njen suprug otac djece, DNK testovi su indicirali kako ona nije majka. U trenutku rastave, Lydia je bila trudna sa svojim trećim djetetom. Lydiin advokat je čuo priču o postojanju ljudskih himera (slučaj Karen Keegen) i na sudu sugerirao tu hipotezu u prilog odbrani, što se na kraju pokazalo tačnim i Lydia je dobila slučaj.

 

Manekenka Taylor Muhl je također primjer himerizma: ima biljeg na stomaku sa drugačijim genetičkim kodom:

Taylor Muhl