Većina nas nikada sebi neće moći moći priuštiti jastoga na meniju, međutim, ponekad čujem ljude kako kažu da su jeli jastoga ili su ga vidjeli u akvarijumu u ribarnici ili na ledu, negdje u restoranu. Međutim, vrlo često, ono što vide jeste hlap.
Ono što se u našem regionu zove hlap, jeste vrsta Homarus gammarus, jedna dekapoda (ima 10 nogu) iz porodice Nephrophidae. Mogu narasti i nešto preko pola metra u dužinu i imati oko 5-6 kg, što znači da su sasvim izdašna večera. Tamno plave su boje, gotovo crni i tek kuhanjem njihovo meso postaje crvenkasto, kao, uostalom i meso drugih rakova. Međutim, najvažnije je za hlapa spomenuti da ima jaka kliješta. Upravo je meso iz predjela kliješta i najcjenjenije “bijelo meso” na hlapu.
Hlap |
Međutim, vrsta koju kod nas zovu jastog, a crveno-ružičaste je boje oklopa, jeste vrsta Palinurus elaphas, također dekapod, ali iz porodice Palinuridae. Ovo su također krupni rakovi, dimenzija i težine (mase, pardon) kao i Homarus gammarus, ali ovaj rak nema velika i snažna kliješta poput H. gammarus.
Jastog |