Većina nas nikada sebi neće moći moći priuštiti jastoga na meniju, međutim, ponekad čujem ljude kako kažu da su jeli jastoga ili su ga vidjeli u akvarijumu u ribarnici ili na ledu, negdje u restoranu. Međutim, vrlo često, ono što vide jeste hlap.
 
Dakle, šta je šta i zbog čega ova zbunjenost vrstama velikih rakova?
 

Ono što se u našem regionu zove hlap, jeste vrsta Homarus gammarus, jedna dekapoda (ima 10 nogu) iz porodice Nephrophidae. Mogu narasti i nešto preko pola metra u dužinu i imati oko 5-6 kg, što znači da su sasvim izdašna večera. Tamno plave su boje, gotovo crni i tek kuhanjem njihovo meso postaje crvenkasto, kao, uostalom i meso drugih rakova. Međutim, najvažnije je za hlapa spomenuti da ima jaka kliješta. Upravo je meso iz predjela kliješta i najcjenjenije “bijelo meso” na hlapu. 

Hlap

 

 

Međutim, vrsta koju kod nas zovu jastog, a crveno-ružičaste je boje oklopa, jeste vrsta Palinurus elaphas, također dekapod, ali iz porodice Palinuridae. Ovo su također krupni rakovi, dimenzija i težine (mase, pardon) kao i Homarus gammarus, ali ovaj rak nema velika i snažna kliješta poput H. gammarus


Jastog
 
 
Odakle onda konfuzija oko toga šta je šta?
 
Homarus gammarus, hlap ima engleski naziv common lobster, dok je Palinurus elaphas na engleskom spinu lobster. Dakle, pravilan prevod riječi “lobster” bi bilo “hlap”. Obje vrste su cijenjene u kulinarstvu, s tim da je hlap, kažu, malo ukusniji. Međutim, čak i prosječan Dalmatinac zna razliku između hlapa i jastoga, kao što zna između hobotnice i muzgavca (o tome jednom drugom prilikom) i zato ih trebate i vi znati, a ne da vas ispravlja konobar, zar ne?

 

Za kraj: znate li zašto jatoge i hlapove kuhaju žive? To je zbog toga što oni sadrže određene bakterije, koje luče toksine. Njihovo meso se raspada brzo nakon ugibanja, oslobađajući razne produkte raspadanja.  Ako bi ih kuhali mrtve nakon nekoliko sati, koncentracija tih toksina bi toliko narasla da bi jastog bio opasan za ljudsko zdravlje. U nekim zemljama je zabranjeno da se kuhaju živi, nego se neposredno prije kuhanja ubodu u abdomen.