O klimatskim promjenama se puno priča, ali se malo govori o nekim specifičnim pojavama i utjecaju na ljude. Klimatske promjene i trudnoća su jedna od stvari na koje treba više upozoravati. Recimo, klimatske promjene – posebno velike vrućine i ekstremni vremenski uslovi teže padaju trudnicama.  Trudnice su u većem riziku da će doživjeti toplinski udar i toplinsku iscrpljenost. Visoke temperature mogu povećati rizik od spontanih pobačaja, mrtvorođenosti i prijevremenog poroda.

Rizici od bolesti i smrti uzrokovanih talasima vrućine su veći, a za trudnice, koje ionako mogu imati veći rizik od povišenog krvnog pritiska te eklampsije i preeklampsije, ovo predstavlja dodatni teret. Ekstremni vremenski uslovi koji su praćeni olujama, uraganima i poplavama također povećavaju stres po trudnice.

Vrućine direktno djeluju na pravilan razvoj bebe u toku trudnoće

Vrućine povećavaju rizik od mrtvorođenosti, prijevremenog rođenja i niske težine novorođenčeta, zaključci su studije (1) koja je objavljena ove godine. Patomehanizmi putem kojih toplinski stres ometa održavanje trudnoće još uvijek su nejasni, ali novi dokazi naglašavaju da je endokrini sistem ozbiljno pogođen.

Američki CDC upozorava kao su temperature od 39oC i više, naročito praćene visokom vlagom, rizične zbog toga što izazivaju isrpljenost i dehidrataciju, te dodaju kako cirkulacija manje pomaže u zaštiti bebe u razvoju, međutim u vrlo vrućim okruženjima temperatura trudnice može porasti. U nekim slučajevima to je povezano s urođenim manama i drugim reproduktivnim problemima, naglašava CDC.

Prema studiji Stefanie Papatheodorou, predavačice epidemiologije na Harvard Chan School, visoke temperature su povezane s poremećajima u razvoju fetusa. Ona i njen tim su pratili grupu od  oko 9500 trudnica iz istočnog Massachusettsa.

Otkrili smo da na parametre glave, koji karakterišu veličinu mozga, posebno utječe temperatura, a još više u ranoj trudnoći. Bili su osjetljiviji od ostalih struktura u tijelu“, kazala je dr Papatheodorou.

„Kako bismo vidjeli dovode li te promjene u fetalnim strukturama povezane s toplinom do stvarnih neurorazvojnih ishoda, sada provodimo veće istraživanje. Dobili smo veliku potporu da napravimo nacionalnu analizu više od 1,4 milijuna trudnoća između 2000. i 2014., koristeći podatke Medicaida. Ova će studija biti usmjerena na otkrivanje povezanosti između klimatskih čimbenika, onečišćenja zraka i neurorazvojnih ishoda. Nadamo se da ćemo kroz godinu dana imati rezultate“, dodala je.

Trenutno se u SAD provodi studija čiji je cilj utvrđivanje koliko vrućine povećavaju rizik spontnih pobačaja. Studiju, pokrenutu u maju, koju finansira  Nacionalni institut za dječje zdravlje i ljudski razvoj, vodi Amelia Wesselink, reproduktivna i ekološka epidemiologinja s Univerziteta u Bostonu. Njen tim je 2022. objavio studiju u kojoj je pokazano da je stopa spontanih pobačaja veća tokom mjeseca avgusta u odnosu na februar.

Indirektan utjecaj vrućina: lošija zdravstvena njega, zagađenje zraka i infektivne bolesti

Trudnice i novorođenčad posebno su osjetljivi na stres i bolesti koje poplave, izazvane ekstremnim vremenskim prilikama usljed klimatskih promjena, mogu pojačati. U mnogim područjima rizik od malarije se povećava nakon poplava jer je šire komarci koji se razmnožavaju u stajaćoj vodi i veća je vjerovatnost smrtnog ishoda i komplikacija za trudnice ili kada se radi o novorođenčetu te maloj djeci uopšte.

Prenatalna njega, potpora pri porodu, pregledi novorođenčadi i vakcinacija se teže mogu osigurati kada su zdravstveni centri zatvoreni ili preopterećeni zbog prirodne katastrofe.

Visoke temperature mogu uzrokovati i požare, poput onih ove godine u Kanadi, pri čemu dolazi do zagađenja zraka koje dodatno šteti trudnicama i plodu, upozorili iz američkog Društva pedijatara.

Zagađen zrak je poseban rizik za prijevremeni porod, pa čak i za poremećaje iz autističnog spektra.

 

 

 

  1. Yüzen D, Graf I, Diemert A, Arck PC. Climate change and pregnancy complications: From hormones to the immune response. Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Apr 5;14:1149284. doi: 10.3389/fendo.2023.1149284. PMID: 37091849; PMCID: PMC10113645.
  2. Wesselink AK, Wise LA, Hatch EE, Mikkelsen EM, Savitz DA, Kirwa K, Rothman KJ. A Prospective Cohort Study of Seasonal Variation in Spontaneous Abortion. Epidemiology. 2022 May 1;33(3):441-448. doi: 10.1097/EDE.0000000000001474. PMID: 35213511.