Žena u Francuskoj možda je postala druga dokumentovana osoba koju je pogodio svemirski kamen nakon što se sićušni mali meteorit navodno odbio od njen krov i pogodio je u prsa, ostavljajući je s manjim modricama.

Neimenovana žena, koja živi u gradu Schirmecku u sjeveroistočnoj Francuskoj, bila je na svom trijemu i pila jutarnju kavu oko 4:00 ujutro po lokalnom vremenu 6. jula 2023. kada je čula glasan prasak s krova, a zatim osjetila da joj nešto zuji u rebrima.

U početku je mislila da ju je udarila neka leteća životinja poput ptice ili šišmiša prije nego što je otkrila kamen mase oko 50 grama kraj svojih nogu.

Stručnjaci su utvrdii kako kamičak pokazuje znake da je bio pregrijan u atmosferi. Uglavnom je od željeza i silicijuma, koji su uobičajeni u meteoritima.

Izgledi da meteorit izravno pogodi jako su mali. Nekoliko hijada meteorita vjerovatno udari u Zemlju svake godine, ali većina njih prođe nezapaženo jer ili udare u ocean, padnu u nenaseljena područja ili su izuzetno mali nakon što spale velik dio svoje mase dok su padali kroz atmosferu. Procjene šansi da vas pogodi meteorit uveliko – variraju od oko 1 na 1,6 miliona do 1 na 840 miliona, uglavnom zbog neizvjesnosti o tome koliko je meteorita pogodilo Zemlju.

Do sada je službeno potvrđeno da je samo jednu osobu pogodio meteorit. Godine 1954. Ann Hodges, ženu iz Sylacauge u Alabami, pogodio je komad meteorita težak 3,9 kilograma koji joj je probio krov i udario u njen radio, prije nego što se odbio u donji dio torza dok je spavala. Hodges je bila hospitalizirana i dobila je ogromnu modricu na boku, ali je preživjela.