Slika koju vidite u naslovnici ovog teksta NIJE SLIKA NAUČNICE MARIE CURIE! Umjesto toga, to je fotografija Susan Marie Frontczak, koju je 2001. snimio Paul Schroder.

Frontczak zarađuje za život portretirajući slavnu naučnicu na sceni, i to već preko deceniju, u oko 350 predstava u 30 američkih država i devet zemalja. Slika (Frontczak) može se naći na markama s temom “Marie Curie” u Maliju, Republici Togo, Zambiji i Gvineji. Ova slika se gotovo redovno koristi u različitim mimovima, svaki put kada treba prikazati naučnicu uopšte i vrlo često umjesto prave Marie Curie.

 

Sama Susan Marie Frontczak je jedna prilike rekla da joj imponuje da je zamjenjuju s pravom Marie Curie – to je oda njenom poslu i talentu i zaista je zaslužila veliko priznanje za portretisanje velike naučnice na “daskama koje život znače”. Ali koristiti njenu sliku kada se radi o Marie Curie je omalovažavanje prave Marie Curie. 

Prestanimo biti ignoranti i kada trebamo prikazati Marie Curie, koristimo fotografije i portrete prave Marie Curie. Zar nam je ona ružna? Zar nam ona nije dovoljno zgodna i “naučnasta” da bismo je pokazali nego nam treba “poboljšana” verzija? Svaka čast Suzan, ali je malo omalovažavajuće prema Marie Curie ne koristiti njene slike, a ima ih dovoljno! Zar se stidimo prave Marie Curie ili jednostavno nismo sposobni da izguglamo proste činjenice? Zašto falsifikujemo istoriju? Dokle ćemo morati upozoravati na to da ovo nije Marie Curie?

Kada treba prikazati nekog naučnika, npr. Einsteina, koriste se njegove prave slike, a ne fotografije glumaca koji su ga glumili. Isto sa Teslom – ne stavljamo slike Davida Bowiea, nego prave slike Nikole Tesle. Zašto je to tako teško uraditi i za Marie Curie?

Prava Marie Curie:

 

Ova ispravka i debunk su se prvi put našli objavljeni na stranici PopSci