Kondori, barem kalifornijski kondori (Gymnogyps californianus) su krili jednu tajnu, koja je otkrivena u San Diego zoo vrtu u Kaliforniji. Američki naučnici iz ovog zoo vrta otkrili su kako su se dva mladunca kalifornijskog kondora, inače kritično ugrožene ptice prema IUCN podacima, izlegla bez ikakve muške genetičke DNK.

Ovo znači da su mladunci nastali bez oplodnje, samo sa ženskom DNK u procesu koje zovemo „djevičansko začeće“ – praktično “bezgrešno začeće”, odnosno partenogeneza, koja spada u oblik bespolnog razmnožavanja.

Ovaj oblik razmnožavanja nije rijedak kod biljaka i nižih životinja, uključujući i niže kičmenjake, poput riba i vodozemaca, pa i gmizavaca. Opisan je kod ptica, primjerice ćurki, ali se dešava izuzetno rijetko.

Ono što je zanimljivo, jeste to da su ženke – mame ovih ptića bile s mužjacima, koji začudo, nisu genetički učestvovali u stvaranju potomstva. Ovo je prvi put da je partenogeneza otkrivena prvo korištenjem molekularno genetičkog testiranja, i drugo u bilo kojoj ptičjoj vrsti gdje je ženka ptice imala pristup partneru.

Ovo je doista nevjerovatno otkriće“, rekao je dr Oliver Ryder, direktor Conservation Genetics u San Diego Zoo Wildlife Allianceu, koji je koautor studije o ovom slučaju, objavljene u recenziranom časopisu American Genetic Association’s Journal of Heredity 28. oktobra.

Naučnici uopšte nisu tražili ovo.

Nismo baš tražili dokaze partenogeneze. Potvrdili smo to samo zbog normalnih genetičkih studija koje radimo kako bismo dokazali roditeljstvo. Naši su rezultati pokazali da oba jajašca posjeduju očekivane muške ZZ spolne hromosome, ali svi markeri su naslijeđeni samo od njihovih majki, što potvrđuje naše nalaze.”, dodao je Ryder.

Partenogeneza je prirodni oblik aseksualne reprodukcije u kojoj se embrij koji nije oplođen spermom nastavlja razvijati, a sadrži samo genetički materijal majke. Dobiveni potomci nazivaju se partenoti. Recimo, nije rijetkost da jaja domaće kokoši imaju neoplođeni mali zametak. Kada bi se taj zametak razvio do pune veličine i izlegao – to pile bi bilo partenot.

Iako je ovaj fenomen dobro poznat biolozima, relativno je rijedak kod ptica, a obično se opaža kod ženki koje nemaju pristup mužjacima. Partenote kalifornijskog kondora proizvele su dvije različite ženke, od kojih je svaka bila stalno smještena s plodnim mužjakom. Obje ove ženke su također dale brojne potomke sa svojim partnerima – jedna je imala 11 mladih-pilića, dok je druga bila u paru s mužjakom više od 20 godina i imala 23 pileta. Ovaj se par reproducirao još dva puta nakon partenogeneze.