Eksperimentalna kontracepcija za muškarce koji su razvili istraživači Weill Cornell Medicine privremeno zaustavlja spermije i sprječava trudnoću u pretkliničkim modelima. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications 14. februara 2023. 

Ideja da se kreira kontraceptivna pilula za mušarce postoji već neko vrijeme i ovo nije usamljeni pokušaj stvaranja takve kontracepcije. Naučnici su još 2022. pravili klinička ispitivanja jedne muške kontraceptivne pilule. Međutim, da bi ovako nešto zaživjelo, moralo bi biti ne samo vrlo efikasno, nego bi moralo imati jako malo nuspojava koje bi bile rijetke. Kontracepcija za žene je povezana sa većim rizikom od pojave tromboze. Međutim, kontracepcija za muškarce ima viši prag za nuspojave. Najveći strah muškaraca vezano za nuspojave kontraceptivne pilule su da će im pasti libido i da će imati erektilnu disfunkciju.

Ova nova testiranja s Weill Cornella, kontracepciju zasnivaju na inhibitorima enzima zvanog rastvorljiva adenil ciklaza (soluble adenylyl cyclase – sAC) za koju je otkriveno da, kada je na neki način inaktivirano, to djeluje na spermije tako da se ne mogu pravilno kretati. Također je utvrđeno da su miševi i ljudi koji nisu imali ispravnu verziju sAC gena neplodni.

Ipak, djelovanje inhibitora sAC je kratkotrajno i reverzibilno.

Nova studija iz Nature Communications pokazuje da jedna doza sAC inhibitora nazvanog TDI-11861 imobilizira spermu miševa do dva i pol sata i da efekti ostaju u reproduktivnom traktu ženke nakon parenja. Nakon tri sata, neki spermiji počnu ponovno pokazivati pokretljivost; do 24 sata, gotovo svi spermiji su povratili normalno kretanje. Inhibitor djeluje u roku od pola sata do sat vremena.

Ovo znači da ne bi trebalo uzimati kontracepciju svaki dan da se održi efekat, nego samo prije planiranog odnosa.

Ova vrsta kontracepcije je još u razvoju i nije testirana na ljudima te će naučnici morati ponoviti još pretkliničkih ispitivanja da utvrde efekte i tek onda krenuti u klinička ispitivanja. Tako da – na ovo se još mora pričekati i hype koji je nastao oko ove kontracepcije je prilično napuhan. 

Ono po čemu se zaista ovi novi pokušaji razlikuju od prethodnih jeste da kontracepcija nije bazirana na hormonima i da se ne mora dugoročno uzimati, nego samo nekoliko sati prije odnosa.