...

Laniakea: prostrani raj, superklaster galaksija i naš dom

Laniakea: prostrani raj, superklaster galaksija i naš dom

Svemir naseljavaju galaksije.
Na nekim mjestima, galaksije su gušće postavljene jedna uz drugu, dok su druga mjesta svemira pusta i nazivamo ih prazninama.

Naša galaksija, Mliječni put, je član Lokalne grupe, a nama najbliža galaksija je Andromeda, udaljena od nas oko 2 950 000 svjetlosnih godina.

Ako bi vam se ikada dogodilo da vas otmu vanzemaljci, znanstvenici su vam na raspolaganje dali jedinstvenu mapu galaksija, koja bi vam mogla pomoći da se vratite kući.

Mapa je objavljena u septembru 2014. u časopisu Nature i za sada je to najdetaljniji opis jednog višeg nivoa organizacije sazviježđa u prostoru. Tek su nedavno naučnici ovladali sa dovoljno podataka kako bi mogli opisati jednu ovakvu strukturu našeg dijela svemira-superklaster galaksija.

Ovaj superklaster ima dijametar približno 160 megaparseka i ima masu 1017 masa Sunca, odnosno, masu oko 100 000 Mliječnih puteva.
 
Masa sunca- 332 946 X veća od mase Zemlje
1 parsek-3,0857·1013 tj. 3,2616 s.g.
 
Ovaj superklaster naučnici su nazvali Laniakea, prema riječima iz havajskog jezika „lani“, što znači „raj“ i „akea“-prostran.
 
Odabran je naziv na havajskom jer koordinator tima, R. Brent Tully, radi na Institutu za astronomiju Univerziteta Havaji u Honoluluu. 
Ime Laniakea predložio je Nawa’a Napoleon, koji predaje havajski jezik na Kapiolani Community Collegeu na Havajima. Ime je namijenjeno odavanju počasti polinezijskim moreplovcima koji su koristili svoje znanje o nebu za duga putovanja preko Tihog oceana.
 

 

Naučnici odgovorni za ovu 3D kartu sugerišu da bi Laniakea mogao čak biti dio još veće strukture koju još nisu u potpunosti definirali.
“Živimo u nečemu što se zove ‘kozmička mreža’, gdje su galaksije povezane viticama odvojene divovskim prazninama”, rekao je glavni autor studije Brent Tully.
3D karta koju su razvili Tully i kolege pokazuje da se galaksija Mliječni put nalazi u predgrađu Laniakea superklastera, koji je širok oko 520 miliona svjetlosnih godina. Superklaster se sastoji od oko 100 000 galaksija čija je ukupna masa oko 100 miliona milijardi puta veća od Sunčeve.
Ovaj superklaster također uključuje klaster Virgo i Norma-Hydra-Centaurus, inače poznat kao Veliki atraktor. Ova nova otkrića pomažu razjasniti ulogu Velikog atraktora (u astrofizici, to je naziv za objekt velike mase, koji predstavlja gravitacijsku anomaliju), što je problem koji zaokuplja astronome već 30 godina. Unutar superklastera Laniakea, kretanja galaksija usmjerena su prema unutra, dok voda teče silaznim stazama niz dolinu, a Veliki atraktor djeluje poput velike gravitacijske doline ravnog dna sa sferom privlačenja koja se proteže preko superklastera Laniakea.

*Ovaj članak je originalno objavljen na Quantum of Science 2015. i ažuriran 2023.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorica Društvo za promociju Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

 

 
 

O autoru/autorici

Jelena Kalinić

Jelena Kalinić, diplomirani biolog, MA komparativne književnosti naučna i zdravstvena novinarka, novinarka i naučni komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu. Internews Health Journalism Ambassador za 2022.