Vitamin E, ili tokoferol, predstavlja porodicu jedinjenja koja su dobro topiva u mastima, a netopiva u vodi i u našem organizmu obavljaju više značajnih funkcija, između ostalog, važni su za reproduktivni sistem. Tokoferoli predstavljaju jedan od najjačih antioksidanata – oni preveniraju oštećenja koja mogu napraviti slobodni radikali. Postoje α-,β-,γ- i σ forme tokoferola. Primjerice, γ-tokoferol je češći u hrani, dok je α-tokoferol prirodni sastojak ljudskih tkiva, između ostalih, i kože. Ukoliko se uzima u razumnoj količini, do otprilike 1000 mg dnevno, veoma je koristan, ali, iznad spomenute doze izaziva nimalo bezazlenu hipervitaminozu koju prati i rizik od deficijencije vitamina K.
 
alfa-tokoferol
 
 
Međutim, šta je sa topikalnom upotrebom vitamina E na koži?
 
Jedinjenja iz ove grupe štite kožu od fotoinflamacije te preveniraju razvoj edema i oštećenja kože usljed izlaganja sunčevim zracima. Kao antioksidans, tokoferoli se “bore” sa slobodnim radikalima i u tkivu naše kože. Bojim se da se riječi antioksidansi i slobodni radikali prečesto spominju i da predstavljaju prave naučne buzzwords za većinu ljudi, pa treba ponešto reći o njima. Jedan od tipova slobodnih radikala, mada ne i jedini, jeste molekula kisika (oksigena) koja je izgubila jedan elektron. Atom kisika u posljednjoj “ljusci”, onom dijelu atoma gdje se odvijaju sve hemijske reakcije ima 6 elektrona i trebaju mu još dva elektrona da bi postigao stabilnost tj. 8 elektrona. Recimo, to može postići ako se ujedini sa još jednim atomom kisika i formira molekulu kisika. Međutim, ako ta molekula izgubi jedan elektron, dolazi do formiranja superoksida, vrlo reaktivne grupe atoma, koja je prekursor drugih slobodnih radikala. Ove reaktivne vrste djeluju na naša tkiva poput gelera i šrapnela, a antioksidanti su molekule koje mogu vezati na sebe te male šrapnele i tako ih spriječiti da oštete tkiva.
 
Ovo dejstvo vitamin E najbolje pokazuje u kombinaciji sa drugim jakim antioksidansom: vitaminom C. Međutim, kako je vitamin E topiv u mastima, a vitamin C u vodi, to je potreban niz emulgatora i pomoćnih tvari da se stvori smjesa u kojoj će ove dvije komponente biti ravnomjerno raspoređene: No, ne bojte se – te pomoćne tvari su u većini slučajeva bezopasne za naš organizam. Kombinacija ova dva vitamina se pokazala odličnom u zaštiti od oštećenja izazvanih UVB zračenjem te, ako se dodaju u sredstva za sunčanje, pored standardnog zaštitnog sredstva (oksibenzon) u mnogome pojačavaju djelovanje zaštitnog faktora. 
 
Također, vitamin E je odlično hidratizirajuće sredstvo. Esteri tokoferola, poput alfa-tokoferil acetata (ester tokoferola i sirćetne kiseline) su se pokazali odličnim za tretiranje niza stanja: keroze, hiperkeratoze, atopijskog dermatitisa, ekcema i površinskih opekotina.
 
Međutim, vitamin E može imati i obrnuti efekat: neki ljudi mogu dobiti kontaktni dermatitis od njega. Istraživanja nisu potkrijepila mišljenje da je vitamin E dobar za tretman ožiljaka.
 
Vitamin E se pokazao kao dobar konzervans kozmetičkih proizvoda. U tom slučaju, na spisku sastojaka će se nalaziti negdje na kraju. 
 

Kada se radi o prisustvu vitamine E u kozmetičkim proizvodima treba reći da se danas on praktično jednako često nalazi i u preparativnoj i u dekorativnoj kozmetici, pogotovo u tekućim puderima i ruževima. Može u preparatima dolaziti kao sintetički vitamin E ili u sastavu biljnih ulja koja su sastojak kozmetike. Recimo, gotovo je naizbježan u većini Clarinsovih proizvoda jer se oni baziraju na prirodnim sastojcima, pogotovo baznim uljima. Ulja jojobe, avokada, lješnjaka, badema, argana i svi proizvodi koji sadrže ova i slična ulja dobar su izvor vitamina E. Clarins često radi kombinaciju prirodnih sastojaka sa nešto dodatka korisnih sastojaka koji nisu porijeklom iz ekstrakata i ulja, pa su tako vitaminom E bogati Clarins Double serum, HydraQuench krema za normalnu i kombiniranu kožu, Multi-Active Night te čak njihove sjene i karmini. 

 

 

 

 

Biotherm je tokoferolom obogatio svoje klasike Aquasource i Aquasource Night Spa te Liquid Glow Skin Best, gdje je tokoferol negdje u vrhu spiska sastojaka, ali je ovaj vitamin izbjegao u nekim drugim proizvodima.

Estee Lauder stavlja vitamin E u nekom obliku gotovo u svaki proizvod, a u kremi Day Wear postoje čak dvije vrlo povoljne forme ove tvari: standardni tokoferil acetat, ali i askorbil tokoferil maleat, odnosno ester vitamina C, vitamina E i jabučne kiseline. Tokoferil acetat se nalazi i u NightWear Plus, u serumu Advanced Night repair te u Advanced Night repair Eye. Također, to je značajan sastojak i Estee Lauder CC kremi Global anti-aging, možda jednom od najkompletnijih i najboljih proizvoda ove kuće. 

 

 

Također treba izdvojiti i Clinique Custom repair serum te Pep Start hidratantnu kremu kao proizvode koji sadrže vitamin E, a pri tome su bogati i nizom drugih hranjljiivih sastojaka te sinergija vitamina E i tih drugih sastojaka ima povoljan učinak na zdravlje i izgled kože.