Jedan protein, važan za osjet vida i prenos signala, dobio je ime po animiranom junaku Pikačuu, liku iz Pokemona, poznatom po tome što je brz kao munja. Protein se zove pikačurin (pikachurin). U našem organizmu postoje i geni koji su dobili ime po još jednom animiranom junaku – Sonic Hedgehog homologi gen.

Da bismo vidjeli, potrebno je mnogo više od samih opsina, fotosenzitivnih proteina. Potrebni su i neki drugi elementi. U retini, svjetlo percipiraju fotoreceptorske ćelije koje prenose signale neuronima koji se nazivaju bipolarne ćelije, a one zauzvrat prenose signal ganglijskim ćelijama retine koje tvore vidni živac. Aktivacija bipolarnih ćelija u fotoreceptorskim stanicama ovisi o preciznom pozicioniranju multiproteinskih kompleksa na površinama oba tipa ćelija. ⁠

Pikačurin je vanćelijski protein matriksa (ekstracelularne tekućine) koji premošćuje te komplekse uspostavljanjem kontakta s membranskim proteinom distroglikanom na fotoreceptorskoj ćeliji i s receptorom GPR179 na bipolarnoj ćeliji, čime se osigurava da su fotoreceptorske stanice ispravno poravnate s bipolarnim stanicama.⁠

Protein pikačurin je otkrio japanski tim naučnika 2008.

Istraživači, na čelu s Takahisom Furukawom, otkrili su protein pikačurin analizirajući mišje gene koji imaju ulogu u formiranju ćelija retine koje osjećaju svjetlost. Ovaj protein se lokalizira u sinaptičkoj pukotini u sinapsi fotoreceptora. Kod ljudi, gen za pikačurin smješten je na hromosomu broj 5. Inače, osim u oku ima ga i u nizu mišića, u potkožnom masnom tkivu, pa čak i u placenti.

Miševi čiji su pikačurin geni uništeni pokazali su sporije prenošenje signala u mozak i imali su sporiji odgovor očne jabučice na praćenje pokretnih objekata od normalnih miševa, što je navelo istraživače da povjeruju da je protein pikačurin povezan s vidom.

No, struktura ovog proteina i način njegove interakcije s drugim proteinima bila je tajna sve do novog istraživanja objavljenog u julu 2023. u Science. Evo kako izgleda, sa dva “kraka”, poput ušiju Pikačua:

pikačurin pikachurin

pikachurin, izvor: Science