Šta biste pomislili kada biste čuli da ženke žaba odlučuju lažirati svoju smrt kako bi izbjegle dosadne i neželjene udvarače? Tačno to su otkrili stručnjaci iz Prirododnjačkog muzeja u Berlinu u svojoj najnovijoj studiji, objavljenoj u prestižnom časopisu Royal Society Open Science pod naslovom “Drop dead! Female mate avoidance in an explosively breeding frog” iz oktobra 2023.

Studija je koristila video snimke kako bi promatrala ponašanje žaba tokom parenja, a rezultati su šokirali naučnike. Čak 33% ženki je izvodilo impresivnu “toničnu nepokretnost”, glumeći da su mrtve, što uključuje ukočenost tijela, ispružene udove i potpunu nesposobnost reagiranja na podražaje. Ovo ponašanje je inače karakteristično za izbjegavanje grabežljivaca u životinjskom svijetu.

Naučnici su također primijetili da je ova impresivna izvedba taktike preživljavanja često praćena rotacijom tijela i vokalizacijom gunđanja i škripanja, poznatom kao “pozivi za oslobađanje”. Što je još fascinantnije, manje žabe su bile najuspešnije u primjeni ovih trikova za bijeg, možda zbog većeg stresa uzrokovanog manjkom iskustva u parenju. Na kraju, njih 25 je uspješno izmaklo neželjenim partnerima.

No, istraživači također razmišljaju o drugim mogućnostima ovog ponašanja. Možda ženke testiraju snagu svojih partnera za parenje ili pokušavaju spriječiti stvaranje “lopte za parenje”, odnosno gangbanga gdje se više muških žaba pričvrsti na jednu ženku. Šta god da je razlog, ova otkrića potiču na daljnja istraživanja, koja bi trebala uključiti veći broj uzoraka i više mužjaka žaba. Jedno je sigurno, žabe nas i dalje iznenađuju svojom sposobnošću preživljavanja i taktikama za izbjegavanje neželjenih udvaranja.