Analiza slučajeva Covid-19 u Pekingu sugeriše da se nove varijante nisu pojavile iz nedavnog izbijanja epidemije u Kini, nakon ukidanja politike nultog kovida.

Suočena s masovnim nemirima nakon gotovo tri godine stroge politike “nulte-kovid politike”, kineska vlada ukinula je većinu ograničenja 7. decembra 2022. Iznenadna promjena oslobodila je koronavirus tokom zime na populaciji od 1.4 milijarde ljudi koji jedva da su bili izloženi virusu, što je izazvalo strahove da bi epidemija mogla proizvesti novu varijantu virusa.

Ali studija koju je financirala Kina, a koja je objavljena u časopisu The Lancet 8. februara 2023.godine, otkrila je da od 413 uzoraka infekcija u Pekingu, svi pripadaju postojećim varijantama Covida. Najčešće su bile podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, koje su zajedno činile više od 90% lokalnih infekcija.

Uzorci su nasumično odabrani za genomsko sekvenciranje iz veće skupine od 2881 visokokvalitetnih uzoraka prikupljenih u Pekingu od 14. novembra do 20. decembra 2022.

Iako je studija obuhvatila kratko razdoblje rano u izbijanju, a uzorkovanje je bilo ograničeno na Peking, njezini su nalazi u skladu s izvještajima iz Italije i drugih zemalja koje su testirale dolaske iz Kine na COVID-19