Jupiter sada ima 92 potvrđena mjeseca s orbitama, objavio je Centar za male planete Međunarodne astronomske unije. Ovo uključuje 12 novootkrivenih mjeseca, od kojih je polovina prvi put uočena oko Jupitera u posljednje dvije godine. 

Dakle zvanično, Jupiter u našem planetarnom sistemu vodi ispred Saturna koji ima 83 mjeseca.

Do otkrića je došlo tokom promatranja astronoma Scotta Shepparda iz Instituta za nauku Carnegie i njegovog tima. Koristili su Subaru teleskop na Havajima u septembru 2021. i kameru koja se nalazi na teleskopu Blanco u međuameričkom opservatoriju Cerro Tololo u Čileu u avgustu 2022. 

2018. je objavljeno kako je otkriveno 10 novih Jupiterovih mjeseca, udaljenih 20 miliona kilometara od planete, a neki su čak i retrogradni odnosno rotiraju se suporotno od planete. Tada je zvaničan broj mjeseca dosegao 79. 

Svi nedavno potvrđeni mjeseci pronađeni oko Jupitera su slabi i manji od 3 kilometra u promjeru, tako da ne možemo odoljeti a da na njima ne zamislimo Malog Princa. 

Oni kruže daleko od Jupitera i to traje jednu ili dvije zemaljske godine. Galilejanski mjeseci (Evropa, Ganimed, Io i Kalista), otkriveni 1610. godine kruže oko Jupitera za manje od 17 dana. 

Niti jedan novootkriveni mjesec još nema imena budući da je njihovo otkriće upravo objavljeno, ali Centar za manje planete svakom će dodijeliti broj u narednim mjesecima.