Herman Contractus je srednjovijekovni učenjak za kojeg možda niste čuli, ali je zanimljiv.

Piše: Tomislav Matić

 

Herman Contractus je rođen 1013. godine u južnoj Njemačkoj, kao prvi sin moćnog grofa od Altshausena. Međutim, nedugo nakon njegova rođenja bilo je jasno da on neće biti nikakav grof ni ratnik, da mu ljudi neće klicati i da ni jedna djevojka neće uzdisati za njime. Hermanu je teška bolest živčanog sustava u ranom djetinjstvu gotovo u potpunosti paralizirala mišiće. Jedva je govorio i teško se kretao. Uglavnom su ga morali nositi, a nije mogao ni dugo sjediti. Kako bi mu nekako pomogli, njegovi su ga roditelji poslali u samostan Reichenau na otoku u Bodenskom jezeru, gdje je položio redovničke zavjete. Tamo su se drugi redovnici trebali brinuti za njega dok ne umre. Nitko nije mislio da će na to trebati dugo čekati. I zaista, nije. Herman je umro u 42. godini života.

Hromi, gotovo nepokretni i mucavi redovnik ostao je upamćen kao Herman Bogalj. Ukratko, svijet ga je sažalijevao. Međutim, nitko nije računao na to da je Hermanu bilo žao svijeta. Mogao se komotno zakopati u depresiju, ili smrt čekati u rezignaciji, ali nije htio svijetu uskratiti svoj veličanstveni um. Naime, Herman je bio genije. Razumio je brojeve kao malo tko u njegovo vrijeme, fascinirale su ga knjige i praktički nije bilo discipline u kojoj nije bio fantastičan.

Bavio se svime. Razumio je arapske spise o matematici i astronomiji i bio je ključan za prijenos antičkih i arapskih saznanja u kršćansku Europu. Posebno su ga zanimale zvijezde – napisao je nekoliko traktata o astronomiji. Isticao se po korištenju astronomskih instrumenata, poput astrolaba. Sa zapanjujućom je preciznošću izračunao trajanje Mjesečeve revolucije (sinodički mjesec) i sastavio točan lunarni kalendar, a sastavio je i rad o izračunavanju datuma pomrčina. Pisao je i radove o matematici, uključivši jedan o množenju i dijeljenju, u kojem opisuje i složene radnje s razlomcima, te o teoriji brojeva.

Kasnije u životu počeo se baviti glazbom. I tome je pristupao na racionalan, matematički precizan način, i znatno je reformirao srednjovjekovno monastičko pjevanje. Nije se bavio samo teorijom, nego je i pisao stihove i skladao vlastitu glazbu. Jeste li poslušali onu skladbu s početka teksta? Njegova je. Bavio se i historiografijom i sve do svoje smrti pisao je kroniku svijeta. Do kraja života nije prestao čitati – u noći kada je umro, u groznici je čitao Ciceronova pisma.

Dodajmo i ovo. Herman nije bio racionalni automat. Bio je vrlo osjećajan čovjek. Jako je volio svoju majku i bio je toliko ožalošćen kada je umrla da je napisao pjesmu za njezin nadgrobni spomenik i zamolio braću redovnike da ga pokopaju pokraj nje. Imao je i fantastičan smisao za humor, pa i na vlastiti račun. U njegovoj poemi o sedam smrtnih grijeha (De octo vitiis principalibus) pisao je kako je nekim redovnicama poslao svoju muzu da im pjeva, a one nisu htjele slušati njezinu pjesmu nego su samo tračale o tome da je muza zapravo njegova ljubavnica.

Herman Contractus je, da zaključimo, bio čudo. Možda su drugi u njemu zaista vidjeli samo jadnog bogalja (zaista, Herman Contractus, kako su ga kasnije nazivali, doslovno znači Herman Bogalj), ali njegov je um bio atleta, prvak u teškoj kategoriji, šampion! Možda je njegova najveća pobjeda bila ona nad samim sobom. Takva nepravda, ničime zaslužena kazna kakvom je on bio pogođen slomila bi gotovo svačiji duh, ali njegov je genij trijumfirao, usprkos svim okrutnostima kojima ga je svijet udario. Zamislite. Gotovo nijemi, skromni bogalj učinio je više za svijet nego većina kraljeva, vojvoda i grofova. I to u 11. stoljeću! Mračni srednji vijek! Ako je to mrak, što možemo reći o našoj svjetlosti?

 

Kratak i jasan prikaz Hermanova života možete vidjeti ovdje: https://mathshistory.st-andrews.ac.uk/Biographies/Hermann_of_Reichenau/. Članak o njegovoj bolesti nalazi se ovdje: https://www.jstor.org/stable/20777725. Članak o njegovoj poeziji možete čitati ovdje: https://www.jstor.org/stable/j.ctvnb7nbt.11, a njegova je knjiga o teoriji glazbe prevedena na engleski: https://books.google.hr/books?id=purVCgAAQBAJ.