Nekad, negdje, nekom prilikom, neko mi je rekao kako nije dobro koristiti čaj u kesicama i naročito nije dobro da se one predugo drže u vrućoj vodi jer se oslobađaju neke štetne tvari. Svi mi koji smo ljubitelji čaja uglavnom, osim u rijetkim prilikama, ne pijemo čaj iz kesica, no to nije tema ovog teksta.
Stvarno nije dobro koristiti čaj u kesicama. A evo zašto: obično su napravljene od posebne plastike i iz njih se oslobađaju milijarde čestica mikroplastike u vrućoj vodi.
Naučnici sa McGill univerziteta u Kanadi su pomoću elektronskog mikroskopa i spektroskopije testirali četiri marke čaja u kesicama u Kanadi i otkrili da samo jedna plastična kesica čaja u kipuću vodu oslobađa  čak oko 11 milijardi plastičnih komadića mikro- i nano- veličine u jednu šoljicu pri temperaturi od 95° C. To je puno više mikroplastike nego kod kuhinjske soli, koja ima relativno visok sadržaj mikroplastike.
Kuhinjska so sadrži otprilike 0,005 mikrograma plastike po gramu soli, dok šoljica ovakvog čaja sadrži hiljadu puta veću masu plastike, oko 16 mikrograma po šoljici.
U ovom radu je rađeno i istraživanje kako ova mikroplastika djeluje na živa bića – naučnici su na vodenim buhama (dafnije) primijetili kako one pokazuju promjene u ponašanju kada ih se izloži vodi u kojoj su bile ove kesice čaja tj. vodi sa mikroplastikom.

Rad je objavljen u Environmental Science & Technology pod nazivom “Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea“.
Ipak, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su nedavno kazali kako nema dokaza da mikroplastika, prema do sada dostupnim podacima, predstavlja zdravstveni rizik po ljude. Ipak, to stanovište mnoge još nije uvjerilo, tim prije što su dokazi limitirani.