Orhideje su čarobne biljke. Već sam pisala o njima, o evoluciji njihove ljepote, koja je zaintrigirala i samog Charlesa Darwina. Fascinira me složenost sistema koje su različite vrste unutar porodice Orchidaceae razvile – orhideje su majstori prerušavanja, kostimografije i maske. Raznovrsnost orhideja je rezultat evolutivnih prilagodbi i zaista je fascinantna.  

 
Neke od njih, poput kokice-pčelice i drugih vrsta kokica (Ophrys apifera, Ophrys muscifera, Ophrys fuciflora) liče na insekte koji dolaze na cvijet kako bi se znate-već-šta, dok druge privlače insekte-polinatore tako što im nude tek lijep izgled, bez nagrade u vidu nektara.
 
Međutim, jedna američka orhideja je potpuno uvrnuta – sjevernoamerička Platanthera obtusada imitira miris ljudskog znoja. Njeni oprašivači su… komarci. Da, komarci koji sišu krv. Komarci su inače nikakvi polinatori, jedva da dolaze na cvijeće (možda poneki mužjak), ali se ova orhideja oslanja upravo na komarce kao na svoje glavne polinatore. 
 
Platanthera obtusata, image via http://nativeorchidsofthepacificnorthwest.blogspot.ba/
                  
 
Naučnici su shvatili da vrste roda Platanthera koje praktično rastu jedna do druge, na istoj teritoriji, ne dijele iste polinatore jer nema ukrštanja bliskih srodnika. Pošli su od hipoteze kako svaka vrsta ima svog oprašivača te da je to zbog toga što ove orhideje proizvode različite mirise. Kako bi testirali hipotezu, istraživači su prikupili miris svake vrste i analizirali hemijski “otisak” ovih mirisa, putem gasne hromatografije i reakciju insekta-oprašivača putem elektro-antenograma. 
 
Pronađeno je da miris Platanthera obtusata ima i neke komponente karakteristične za ljudski znoj. 
 
Iako ljudi jedva mogu u mirisu ovog cvijeta osjetiti nešto što liči na znoj, komarci to itekako mogu, što je i potvrđeno putem rekacije elektro-antenograma.