Koliko je velik – prevelik? Šta mislite kako bi izgledalo da vaš penis u erekciji bude jedna petina cijelog vašeg tijela? Šta biste s tim? Šišmiši imaju neobičan način parenja koji se razlikuje od većine sisara. Umjesto penetrativnog seksa, jedna vrsta šišmiša koristi svoje izuzetno velike penise, koji ne mogu penetrirati u vaginu ženke, poput dodatne ruke kako bi gurnuli repnu ovojnicu ženki, omogućavajući kontakt tokom parenja. Ovo je prvi put dokumentovano da sisavac praktikuje seks bez penetracije. Penis ove vrste u erekciji dostigne veličinu jedne petine tijela ove životinje, te je penetrativni seks – nemoguć.

Sisavci obično parenjem obavljaju penetrativni seks, ali istraživači izvještavaju 20. novembra 2023. u časopisu Current Biology da vrsta šišmiša, Eptesicus serotinus, veliki ponoćnjak, kako mu ime prevodi wikipedija, obavlja parenje bez penetracije. Vrlo malo se zna o tome kako šišmiši vode ljubav, a većina prethodnih posmatranja parenja šišmiša opazila je samo samo leđa parova koji se pare.

Ovo je prvi put da je zabilježen seks bez penetracije kod sisara. Penis ovih šišmiša je otprilike sedam puta duži od vagine njihovih partnerki i ima “srcolik” vrh koji je sedam puta širi od otvora vagine. Veličina i oblik penisa čine nemogućim prodiranje nakon erekcije, a istraživači pokazuju da šišmiši koriste svoje prevelike penise poput dodatne ruke kako bi gurnuli žensku repnu ovojnicu sa strane kako bi mogli da se pare – ponašanje koje podseća na “cloacal kissing” kod ptica.

Istraživači su ovo otkrili proučavajući snimke iz kamere postavljene iza rešetke, a analizom 97 događaja parenja zaključili su da penetracija nije uočena.

Ovi neobični genitalni organi, zajedno sa dugim grlićima materice, mogli bi biti rezultat evolucije kako bi šišmiši prevazišli zaštitu repne membrane koju ženke koriste kako bi se zaštitile od mužjaka. Naučnici planiraju dalja istraživanja i proučavanje ponašanja parenja u prirodnijim uslovima.

Izvor slike: https://nottsbatgroup.org.uk/2016/11/26/serotine-back-in-notts/