U najnovijem projektu u borbi protiv melanoma, Moderna i Merck su oduševili svijet predstavljajući obećavajuće rezultate svoje faze 2b kliničke studije. Ova studija istraživala je kombinaciju mRNA vakcine i dobro poznatog lijeka Keytruda u borbi protiv ove ozbiljne vrste raka koja pogađa kožu. Ta kombinacija smanjuje rizik od povratka melanoma za gotovo polovinu. Ovaj podvig označava početak uzbudljivog putovanja u istraživanju mRNA tehnologije za liječenje različitih vrsta karcinoma. Naravno, treba biti odmjeren sa pohvalama za terapiju, koja jeste pokazala dobre rezultate, ali još nije odobrena i tek je u fazi istraživanja.

Kako bi dali do znanja koliko je ovo važno, istraživači su se fokusirali na visokorizični melanom, jedan od najtežih oblika ove opake bolesti. U fazi IIb studije, Modernina mRNA vakcina (mRNA-4157 [V940]) udružila se s Merckovom Keytrudom kao potencijalnom adjuvantnom terapijom uz hirurški zahvat. Rezultati su bili zapanjujući – kombinacija ove dvije moćne terapije smanjila je rizik od povratka melanoma ili smrti za impresivnih 49%, u poređenju sa samom terapijom Keytruda. U prevodu, ova inovativna kombinacija gotovo je prepolovila rizik od smrtonosnog povratka melanoma.

Ali, šta je to tačno što čini ovu vakcinu tako efikasnom? Ovdje ulazimo u fascinantan svijet mRNA tehnologije. mRNA vakcine rade tako što se u organizam pacijenta unose fragmenti mRNA (informaciona RNK, inače stalni konstituent naše organizma, svi je imamo) koji kodiraju ključne antigene direktno u naše ćelije. Ovi fragmenti se zatim upućuju u dijelove ćelije poznate kao ribosomi, gdje se proizvode proteini – antigeni. Rezultat? Imunološki sistem se “trenira” da prepozna i napadne specifične ćelije raka, baš kao što bi učinio sa patogenima.

Važno je napomenuti da naziv “vakcina za rak” može biti malo zbunjujući i ne sasvim adekvatan. Ovo zapravo nije prava vakcina, više se radi o imunoterapiji. Iako ove vakcine podstiču snažan imunološki odgovor, nisu poput klasičnih vakcina koje služe za prevenciju bolesti. Umjesto toga, one se koriste kao personalizovane terapije za tretman raka. Ove mRNA vakcine treba posmatrati kao imunoterapiju, a ne klasičnu vakcinu, ali naziv je ostao nekako uvriježen.

Ono što čini ovu terapiju još fascinantnijom je njen prilagođeni pristup svakom pacijentu. mRNA “vakcina za rak” je dizajnirana da trenira imunološki sistem da cilja specifične ćelije raka koje mogu preživjeti operaciju ili hemoterapiju. Ali, ne stvara otpornost na svaki mogući karcinom. Ova personalizacija ide korak dalje u personaliziranosti, kodirajući antigene prisutne na površini ćelija svakog pacijenta oboljelog od raka, jer se ovi antigeni razlikuju čak i među osobama s istom vrstom raka.

Ovo nije samo revolucija u liječenju melanoma, već i uvod u novo poglavlje u pristupu liječenju raka. Rezultati ove studije otvaraju vrata za dalja istraživanja i razvoj novih mRNA vakcina koje bi mogle ciljati različite vrste karcinoma. Sada, više nego ikada, svjetlo na kraju tunela postaje sve jače za one koji se suočavaju s izazovima raka kože.

U zaključku, Moderna i Merck su zajedno kročili u teritoriju nade i inovacija. Njihova mRNA vakcina i Keytruda zajedno su formirali moćan tandem koji ne samo da smanjuje rizik od povratka melanoma već postavlja temelje za budućnost personalizovane borbe protiv raka. Svaka nova studija i svaki korak naprijed u ovom smjeru donose nam nadu da smo bliže danu kada će borba protiv raka postati još efikasnija i prilagođenija svakom pojedinačnom pacijentu. Ovo je samo početak, i svijet se s nestrpljenjem priprema za sljedeći korak u eri liječenja raka.