Rosalyn Yalow je američka naučnica, a bavila se medicinskom fizikom. Dobitnica je Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju za razvoj radioimunološke metode (radioimmunoassay-RIA) 1977. Druga je žena koja je dobila Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju (prva je bila Gerty Cory) te prva Amerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu u ovoj kategoriji.

Rosalyn Sussman Yalow je rođena 19. jula 1921. u New Yorku i to u Bronxu, u jevrejskoj porodici. Navijala je za Yankees, kada nije navijala za njih, provodila je dosta vremena u biblioteci. Od nje se očekivalo da postane učiteljica ili nastavnica, međutim Yalow se odlučila za studij fizike.

Paralelno sa studijem je i radila – kako je znala tipkati, dobila je posao sekretarice univerzitetskim profesorima. Nije vjerovala kako kao žena može dobiti neku stipendiju, naime, tada je ženama sve bilo još mnogo teže, nego se uzdala u svoje sposobnosti.

No, kako nije imala finansiranje, tako su i njeni prvu koraci u nauci bili improvizacije – napravila je laboratoriju u ostavi namijenjenoj za čistače i to će postati jedna od prvih američkih laboratorija za radioizotope. Tu je radila neumorno s kolegom Solomonom Bersonom.

Rosalyn i Solomon su napravili novu, vrlo osjetljivu tehniku kako da se mjere hormoni u tijelu. Obilježavali bi hormone s radioaktivnim izotopima i onda mjerili količinu antitijela koja su se formirala. Njihova radioimunološka metoda se u osnovi koristi i danas, kako bismo bolje shvatili ulogu nekog hormona u organizmu, ali i u monitoringu hormonalnog stutusa kod različitih bolesti koje su povezane s poremećajem izlučivanja hormona. Pomoću ove metode se mogu mjeriti i vitamini i enzimi.

Upravo ovom metodom njih dvoje su otkrili kako insulin djeluje u organizmu i bolje shvatili razliku između dijabetesa tip 1 i dijabetesa tip 2.

RIA metoda se pokazala korisnom i za još neke stvari – recimo njom je moguće skenirati krv donora na virus hepatitisa, što sprječava infekciju putem transfuzije krvi. U ono vrijeme ni Rosalyn nije mogla znati za što će se RIA sve moći koristiti. RIA je danas nezamjenjiva dijagnostička metoda, koja spašava živote.

Nažalost, 1972. Solomon umire od posljedica srčanog udara, što je jako pogodilo Rosalyn. Premda udata (udala se za kolegu Aarona Yalowa 1943.), Solomon joj je bio srodna duša, poput brata. Također, znala je da će nju i njen rad uzeti manje ozbiljno sada kada je postala sama, žena u prilično muškom svijetu nauke. Zbog toga je radila više nego drugi – u roku od samo 4 godine, publicirala je oko 60 radova.

Svoju laboratoriju je poslije preimenovala u “Solomon A Berson istraživačka laboratorija” u čast dragog prijatelja.

Njena marljivost i upornost su se isplatili: njen rad je prepoznat, a pored Nobelove nagrade, bila je dobitnica i niza drugih nagrada i priznanja, primjerice Kochove nagrade za njen velik doprinos medicini, naročito endokrinologiji.

Legenda kaže da je svake godine rashlađivala šampanjac, u slučaju da joj jave da je dobila Nobelovu nagradu.

Preminula je 30. maja 2001. u 89. godini u Bronxu, NYC.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u okviru projekta “U.S. Scientists Who Changed the World” i zahvaljujemo se Ambasadi SAD.