Nikola Tesla

 

 

Teslino ime i lik se zloupotrebljavaju na sve moguće načine. Oko njega se tuku nacional-šovinistički krugovi – da li je bio Srbin ili Hrvat (bio je Srbin iz Hrvatske, njegov otac Milutin je bio pravoslavni sveštanik, kao i djed po majci, Nikola Mandić). Tesli prišivaju razne ublehe, teorije zavjera, čak govore da su ga ubile američke tajne službe (umro je u 86. godini od koronarne tromboze). Njegovo ime stavljaju na sve moguće i nemoguće oblike energetskih iscjeliteljskih šarlatanstava. 
Čini se da je Tesla, bar kako je stario, postajao osobenjak. Negdje ćete naći da bi prije spavanja po 100x masirao nožne prste jer je vjerovao da mu to stimulira moždane ćelije ili da bi brisao pribor za jelo sa 18 salveta (navodno, kako bi stvorio statički elektricitet koji bi imao antibakterijsko djelovanje), da je neke radnje radio tri puta zaredom (tri puta bi prao ruke, recimo), a nije podnosio bisere niti žene koje bi nosile bisere. Apstinirao je od seksa i to objašnjava u jednom pismu Lazi Kostiću. Niko u restoranu nije smio koristiti njegov stol, prekidao bi jelo kada bi ugledao muhu i imao je strah od klica, što se objašnjava time da je preležao nekoliko teških bolesti u djetinjstvu: dva puta je imao malariju i jednom koleru. Po mjeri današnjeg doba, vjerovatno je da je Tesla imao opsesivno kompulzivni poremećaj
Bio je visok, suhonjav – imao je 188 cm i svega 64kg. Kasnije u životu je postao vegetarijanac. Kažu da je bio protivnik vjerskog fanatizma, a isticao je hrišćanstvo i budizam kao “najveće religije”, kako zbog brojnosti pripadnika, tako iz zbog civilizacijske važnosti. Ono što kod Tesle opisuju njegovi biografi jeste to da je i u poodmakloj starosti imao nevjerovatnu kondiciju te osjećaj za ravnotežu: kažu da se jednom pokliznuo na njujorškom pločnku, napravio salto i dočekao se na noge. 
Budio se rano i radio dugo. Volio je golubove i imao specifičan odnos sa jednom golubicom koju je hranio iz svoje sobe 3327 u New York Hotel. 
Zanimljivo je da Tesla nije podupirao teoriju da se atomi sastoje od subatomskih čestica, te je smatrao da ne postoje elektroni koji stvaraju električni naboj. Nije se slagao sa Einsteinom, kako u pogledu gravitacije, naročito zakrivljenja koje gravitacija pravi u kontinuumu prostor-vrijeme, tako i u pogledu tumačenja povezanosti materije i energije. Tvrdio je kako je napravio svoju teoriju dinamične gravitacije, ali nigdje u njegovim rukopisima nisu pronađene ni naznake za to. Umro je, a još uvijek je vjerovao u postojanje etera, što je u njegovo vrijeme već odavno opovrgnuto.

Ovaj raskorak Tesle i nauke njegovog doba, moderne fizike, stvoriće prostor za prišivanje Tesli svega i svačega.


Recimo, Anja Petrović, osnivačica nečeg što se zove “Tesla metamorfoze”, a radi se o vrsti iscjeljivanja, kaže da ona nije pronašla ovaj vid iscjeljivanja, nego je Tesla metamorfoza pronašla nju. Rođena je u Beogradu, gdje je završila studij književnosti i valjda joj po toj osnovi sarajevski Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti daje prostor za promociju ubleha. Zatim odlazi u u Australiju. U Australiji je završila postdiplomske studije iz primijenjene psihologije (ne znamo na kom sveučilištu) i bavila se reikijem. Inače je prije toga prakticirala reiki. Dakle, shvatićemo Tesla metamorfoze kao serbiziranu varijaciju na temu reiki. Onda priča o čakrama, bojama aura i svemu onom što biste očekivali u ovakvim situacijama. Magazin Lola i Klix joj zdušno nalaze mjesta i posvećuju tekstove, s tim što će Klix u promo staviti svakoga ko plati, a Lola se ozbiljno divi ublehašima te o njima govori afirmativno, pa čak i sa oduševljenjem (tekst u Lola magazin je napisala Anja Zulić). 
Ističe da “kasnije radi rekonektivno iscjeljivanje kroz koje je stekla mnoga iskustva i znanja, koja su joj pomogla da dosegne razinu na kojoj se može “nositi” frekvencija Tesla metamorfoze” što je, drugim riječima znak da prodaje ublehe jer kao mi nismo na tom nivou svijesti da možemo “nositi” Tesline metamorfoze te tako nemamo ni pravo komentirati.
“Za Tesla metamorfozu specifično je da se služi Tesla valovima. Za razliku od hercijanskih, ti se valovi s udaljenošću pojačavaju.”
Suštinski, to bi značilo da, dok na Zemlji vi liječite nekoga ovom metodom, negdje na drugom kraju Mliječnog puta dolazi do eksplozija čitavih planetarnih sistema, jer su se valovi pojačali. Nejasno je i šta znači “pojačavanje” valova? Da li je to povećanje amplitude, frekvencije ili energije, čega? 

Anja kaže za Lola magazin: “Tesla metamorfoza mi je promijenila život. Možda će promijeniti i vaš. Više od 20 godina bavim se iscjeliteljskim radom i za sve to vrijeme nisam iskusila ništa slično onome što sam iskusila u Tesla metamorfozi, bilo kao klijent ili kao praktičar”. 

Naravno da je Anji ova metoda promijenila život, kada vjerovatno pofino zarađuje na lakovjernosti nesretnih bolesnih ljudi i njihovom očaju, kao i drugi šarlatani.