Inkubusi i sukube su zbilja jezoviti demoni – inkubusi zavode žene u snu, a sukube muškarce. Sjede svojim žrtvama na grudima, pritiskajući ih i uzrokuju noćne more te ih seksualno zlostavljaju. Riječ “incubus” dolazi od latinskog glagola incubare (incubo, incubare, incubavi, incubatus) u značenju, “ležati na”. Najstariji pomeni inkubusa i sukuba dolaze iz mesopotamske demonologije i mitologije – prema predanju, otac epskog junaka Gilgameša, Lilu, zavodi i uznemirava žene u snu. U jevrejskoj mitologiji, to su noćni, neprijateljski duhovi, potomci Lilit. Japanska mitologija ove demone naziva kanashibari.

 
 

 

 
Međutim, osjećaj “pritiska u grudima” i halucinacije zapravo su posljedica vrlo neugodnog fenomena – paralize sna. Osoba koja se budi može imati kratkotrajan osjećaj paralize koji se očituje u nemogućnosti govora i kontrole udova. Ovaj osjećaj je često praćen halucinacijama, koje su još stravičnije tim prije što osoba ne može reagovati. Poremećaj spada u poremećaje REM faze sna, pri kojoj je organizam prirodno paralizovan, kako mišići ne bi pratili tok sna, tj. kako se ne bi kretali u snu (i time sebe dovodili u opasnost). Međutim, pri paralizi sna, mozak je budan, ali je tijelo još u paralizi koja prati REM fazu. Tih par trenutaka, dok se tijelo ne oporavi praćeno je neugodnim senzacijama. Kako u slučajevima paralize spavanja normalni ciklusi sna nisu sinhronizirani, osoba je svjesna svoje okoline, ali ne može se kretati. U tim fazama jako su česte snažne halucinacije. Često te halucinacije uključuju prisutnost neke druge osobe (najčešće sjene), osjeća se vanjski pritisak na prsa, čuju se zvukovi kucanja, gledanje svoga tijela iz neke druge perspektive, osjećaj vibriranja ili intenzivnih trnaca po tijelu. Epizoda paralize spavanja može sadržavati jednu ili više ovih halucinacija
 
Paraliza sna je popratna pojava narkolepsije i 30-50% osoba sa ovim poremećajem sna je imalo i paralizu sna. Oko 7.6% generalne populacije je nekad doživjelo paralizu sna. Fenomen je češći među studentskom populacijom (30%) što je lako objašnjivo studentskim poremećajima spavanja, na što bez sumnje utječe učenje do kasnih noćnih sati i velika razina stresa. Istraživanja kanashibari fenomena među studentima, kako u Japanu zovu fenomen paralize sna, pokazalo je kako je 40% ispitanika imalo iskustva sa paralizom sna, što je iznad globalnog prosjeka. Također, osobe koje prolaze jako stresno razdoblje te osobe koje imaju česte migrene, mogu imati epizode paralize sna. 
 
Glavni uzroci paralize sna su genetička predispozicija te deprivacija sna, bilo izazvana insomnijom, bilo usljed poremećaja sheme sna, uzrokovane, primjerice jet-lagom.