Naučnici su natjerali ljudske embrionalne ćelije da formiraju bubrege – i to u organizmu svinja. Ovo je prvi put da se jedan ljudski organ “proizvede” u tijelu životinja.

Koliko god bizarno zvučala vijest, ovo je napredak na polju doniranja organa. Jer očigledno, nema dovoljno organa, a pokušaji transplantacije organa sa svinja na ljude nisu dovoljno uspješni, čak su opasni.

Ovo je postigao tim naučnika iz Kine. Bubrezi koje su uzgojili još nisu namijenjeni za transplantaciju, nego su samo dokaz da je ovako nešto moguće.

Ovom novom metodom, pacijenti bi mogli dobiti organe uzgojene iz njihovih vlastitih ćelija.

Naučnici su uzgojili ljudske ćelije u mediju koji ih je vratio u raniju razvojnu fazu. Kao rezultat toga, ljudske ćelije mogle bi se bolje integrisati sa susjednim svinjskim ćelijama.

Istraživači su zatim umetnuli ove nadograđene ljudske matične ćelije u svinjske embrije koji su bili genetički modificirani tako da nemaju sposobnost rasta bubrega. Nakon implantacije embrija u surogat majku svinje, istraživači su ih pustili da se razvijaju oko mjesec dana, a zatim su ih odnijeli na analizu.

Nekoliko embrija svinja sadržavalo je primordijalne ljudske bubrege, izvijestio je tim u Cell Stem Cell  u septembru 2023. Do 65% ćelija u tim organima bile su ljudske, što ukazuje da su matične stanice iznjedrile bubrežne ćelije u svom okruženju ćelija svinja.

Naučnici moraju još puno učiniti prije nego što mogu stvoriti organe koji su spremni za transplantaciju pacijentima.
Uzgoj ljudskih organa kod svinja također pokreće etička pitanja. Ljudske ćelije bi mogle završiti u mozgu ili reproduktivnom sistemu životinja, potencijalno mijenjajući njihove mentalne sposobnosti ili stvarajući spermu ili jajašca koja imaju ljudske gene.