Naučnici s Univerziteta Montreal su otkrili egzoplanetu neobičnih svojstava koja je dobila oznaku TOI-1452 b. Ona kruži oko jedne od dvije male zvijezde u binarnom sistemu koji se nalazi u sazviježđu Zmaja (Draco) oko 100 svjetlosnih godina od Zemlje. I izgleda da je to „vodena egzoplaneta”.

Ponovimo – naziv egzoplanete odnosi se na planete koje naučnici različitim metodama pronađu izvan našeg Sunčevog sistema. Ova egzoplaneta je malo veća po veličini i masi od Zemlje i nalazi se na udaljenosti od svoje zvijezde gdje temperatura ne bi bila ni prevruća ni prehladna („Goldilocks zone”) da bi tekuća voda postojala na njenoj površini. Astronomi vjeruju da bi to mogla biti „planeta oceana”, planeta potpuno prekrivena debelim slojem vode.

Svoje nalaze naučnici su objavili u članku objavljenom u avgustu 2022. u časopisu The Astronomical Journal. Egzoplaneta je otkrivena zahvaljujući Observatoire du Mont-Mégantic (OMM), posebnom instrumentu pod nazivom SPIRou, i inovativnoj analitičkoj metodi koju je razvio istraživački tim.

Naša Zemlja je na oko 70% površine prekrivena vodom. Ali, Zemlja je stjenovita planeta i vode nema mnogo. Vode bi moglo biti mnogo više na nekim egzoplanetama. Posljednjih su godina astronomi identificirali i odredili poluprečnik i masu mnogih egzoplaneta veličine između Zemlje i Neptuna (oko 3,8 puta veće od Zemlje). Neke od tih planeta imaju gustoću koja se može objasniti samo ako veliki dio njihove mase čine lakši materijali od onih koji čine unutrašnju strukturu Zemlje, kao što je voda. Ovi hipotetički svjetovi nazvani su „oceanske planete”.

TOI-1452 b jedan je od najboljih kandidata za oceanski planet koji smo dosad pronašli”, rekao je Charles Cadieux, jedan od autora rada. „Njegov radijus i masa upućuju na mnogo nižu gustoću od one koja bi se očekivala za planetu koja se u osnovi sastoji od metala i stijena, poput Zemlje.

Egzoplaneta kao što je TOI-1452 b savršen je kandidat za daljnje posmatranje svemirskim teleskopom James Webb. To je jedan od rijetkih poznatih umjerenih planeta koji pokazuju karakteristike u skladu s oceanskim planetima. Dovoljno je blizu Zemlje da se istraživači mogu nadati proučavanju njegove atmosfere i testiranju ove hipoteze. I, na sreću, nalazi se u području neba koje teleskop može posmatrati tokom cijele godine.