Već sam pisala zašto se stanice moraju dijeliti i da njihov volumenski rast ne može biti beskonačan. Stanice moraju fino kontrolisati svoj volumen: one trebaju rasti prije diobe, ukoliko se dijele, ali taj rast mora biti uravnotežen jer, ako previše narastu mogu postati maligne. Naučnici pokušavaju razumjeti kako pojedine stanice postižu ovu ravnotežu, a jedan trag kako se to dešava pružaju i proteini zvani YAP i TAZ.

 
Stanice kontrolišu svoj volumen držeći napete krajeve svog citoskeletona, pokazuju eksperimenti. 
 
Naime, kako bi proučili utječe li par proteina YAP / TAZ na volumen stanica, Sean Sun sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru, i njegove kolege, pratili su volumene pojedinih stanica u toku staničnog ciklusa. Oni su također proučavali i gene koji su varirali aktivnost YAP / TAZ.
 
Naučnici su otkrili da je aktivnost proteina dosegla vrhunac prije nego što se stanica podijelila na dva dijela i činilo se da je povezana s povećanjem napetosti u vanjskom dijelu stanice. Do takvog porasta napetosti dolazi kada se volumen stanice povećava, gurajući svoj unutrašnji “okvir” prema van. Čini se da YAP / TAZ prenose tu rastuću napetost unutrašnjosti stanice, citosola, kako bi signalizirali kada stanica treba prestati rasti i početi se dijeliti. 
 
YAP i TAZ  proteini spadaju u regulatore transkripcije i uključen je u proliferaciju stanica. 
 
Rad je objavljen u Journal of Cell Biology, pod naslovom “YAP and TAZ regulate cell volume” početkom septembra 2019.
 .