Aktivni vulkani na Veneri postoje! Naučnici su pronašli neke od dosad najsnažnijih dokaza da na Veneri postoji vulkanska aktivnost. Budući da je planeta bliska susjeda Zemlje i izvorno je imala vodu na površini, jedno veliko pitanje bilo je zašto je njen krajolik sada paklen, dok je Zemljin nastanjiv.

Saznanje više o njegovoj vulkanskoj aktivnosti moglo bi pomoći u objašnjenju njegove evolucije – ali i Zemljine. 

Ovo znači da je Venera geološki živa planeta.

Venera ima više vulkana nego bilo koja druga planeta u Sunčevom sistemu. Poznato je više od 1600 velikih vulkana ili vulkanskih oblika, a postoji mnogo, mnogo više manjih vulkana. Niko ih još nije sve prebrojao, ali ukupan broj bi mogao biti veći od 100.000 ili čak preko 1.000.000.

Naučnici već neko vrijeme znaju da vulkani na Veneri postoje, no dugo se raspravlja o tome je li neki od njih još aktivan. 

Ispitivanjem radarskih slika površine planeta, koje je prikupila NASA-ina svemirska letjelica Magellan između 1990. i 1992., istraživači su utvrdili da je vulkanski otvor smješten u području Atla Regio na Veneri, koji sadrži dva najveća vulkana na Veneri, promijenio oblik između dvije slike snimljene u razmaku od osam mjeseci, što ukazuje na erupciju ili protok magme ispod otvora. 

Maat Moons, Venerin najviši vulkan, visok 9 kilometara, urušavanje kupole ukazuje na vulkansku aktivnost
 

 

Naučnici su objavili svoja otkrića 15. marta u časopisu Science i predstavili ih na Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u Woodlandsu, Texas, istoga dana.

 

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorica Društvo za promociju Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Dobitnica EurekAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.