Meteorologija je dobila novog junaka! Naučnici u Google DeepMind razvili su sistem umjetne inteligencije (AI) koji koristi četiri decenije podataka o vremenu kako bi stvorio precizne prognoze za 10 dana u manje od minute. Nazvan GraphCast, ovaj AI model je nadmašio model prognoze zlatnog standarda iz Evropskog centra za prognoze vremena srednjeg roka (ECMWF) na otprilike 90% testiranih mjernih jedinica, prema istraživanju objavljenom u časopisu Science.

Model, koji može predviđati ekstremne vremenske događaje dalje u budućnost nego što je to bilo ranije moguće, sposoban je pratiti putanje ciklona i predviđati ekstremne temperature. Matthew Chantry, koordinator mašinskog učenja u ECMWF-u, izjavio je da su AI sistemi u meteorologiji napredovali daleko prije i impresivnije nego što smo očekivali čak i prije dvije godine.

Ali kako to radi? Pa, GraphCast koristi grafičke neuronske mreže koje preslikavaju površinu Zemlje u više od milion tačaka mreže. Na svakoj tački mreže, on predviđa temperaturu, brzinu i smjer vjetra, pritisak na razini mora te druge uslove poput vlage. Neuronska mreža tada pronalazi uzorke i donosi zaključke o tome šta će se dogoditi sljedeće za svaki od tih podataka.

Ukratko, GraphCast koristi svoje supermoći mašinskog učenja kako bi nam pružio najbrže i najtačnije prognoze vremena, čineći nas spremnima za sve meteorološke avanture koje dolaze!

I ne – ovo nikako ne znači da nam ljudski meteorolozi neće biti potrebni  – oni su ti koji na osnovu ovih modela ipak daju zadnju riječ. GraphCast, iako impresivan, nije savršen. I dalje zaostaje u nekim područjima, primjerice u prognozi oborina. Meteorolozi će i dalje morati koristiti konvencionalne modele zajedno s modelima mašinskog učenja kako bi pružili još bolje prognoze. Baš kao u timu superjunaka, svaki član ima svoje jedinstvene vještine, a kombinovanjem snaga mogu zajedno pružiti najbolju moguću predikciju Dakle, iako GraphCast ima svoje prednosti, saradnja s drugim modelima je ključna kako bismo ostvarili najtačnije prognoze i bili spremni za sve vremenske nepogode koje nam dolaze.