Hortenzije, u Bosni poznatije kao hadžibeg, popularne po svojim velikim, obilno cvjetajućim cvjetovima, su nevjerovatne biljke koje mogu očarati svojim raznolikim bojama. Često se sade uz okućnice i nisu rijetke u mahalama. Njihov naučni, odnosno, latinski naziv – hydrangea, koji je ostao i u engleskom naziv za ovu biljku, bukvalno bi značio “vodena zemlja”. No, ono što možda nije svima poznato jest da boja cvjetova hortenzija zapravo može varirati ovisno o pH vrijednosti zemljišta u kojem rastu.

Ova interesantna pojava nastaje zbog toga što je antocijan, pigment koji ove biljke sadrže osjetljiv na promjenu pH vrijednosti. Upravo stoga možete napraviti kućni indikator pH vrijednosti od crvenog kupusa ili božićne zvijezde. Međutim, dosta biljaka sadrži antocijane, pa opet njihovi cvjetovi ne mijenjaju boju tako kao cvjetovi hortenzije.

Ovo neobično svojstvo nastaje zbog sposobnosti hortenzija da apsorbiraju aluminijum iz tla, koji je prisutan u različitim količinama ovisno o pH vrijednosti tla. Kada je tlo kiselo, pH vrijednost ispod 7, hortenzije apsorbiraju aluminij u obliku koji je lako dostupan biljci. To rezultira plavim ili ljubičastim cvjetovima. S druge strane, kada je tlo neutralno ili alkalno, pH vrijednost iznad 7, aluminijum postaje manje dostupan biljci, što dovodi do ružičastih ili čak crvenih cvjetova.

Kod hortenzija se nalazi antocijan mirtilin, koji je glukozid delfinidina (to je delfinidin 3-glukozid), a nalazi se i u ribizlama i borovnicama. Antocijanini su pigmenti koji daju boju cvjetovima, a njihova boja varira ovisno o pH vrijednosti okoline. Kada je pH vrijednost niska, antocijanini imaju plavu boju, dok kod više pH vrijednosti dobivaju crvenu boju.

Aluminijumovi joni formiraju kompleks sa delfinidin 3 glukozidom i fenolnim pigmentima, pa su cvjetovi plavi. Kada je tlo više pH vrijednosti, joni lauminijuma su manje dostupni biljci i formira se ružičasta boja. Ukoliko su uslovi takvi da postoji mješavina slobodnih i vezanih antocijana, javlja se purpurna boja cvjetova.

Usljed promjena pH vrijednosti, boja latica cvati hortenzije može biti plava, ljubičasta ili ružičasta te zelenkasto bijela.

Hortenzije su, dakle, svojevrsni indikatori pH vrijednosti tla svojim cvjetovima. Ovo svojstvo često koriste vrtlari kako bi kontrolisali boju cvjetova hortenzija prema svojim željama. Ako žele plave cvjetove, dodaju tlu tvari poput aluminijskog sulfata kako bi povećali kiselost tla. S druge strane, ako preferiraju ružičaste ili crvene cvjetove, dodaju kreč kako bi povećali pH vrijednost tla.

Osim što su estetski impresivne, hortenzije nam također pružaju uvid u složene hemijske procese koji se odvijaju u tlu. Njihova sposobnost prilagođavanja boje cvjetova ovisno o kiselosti tla podsjeća nas koliko su priroda i biljni svijet povezani i kako čak i najmanje promjene u okolini mogu utjecati na biljni rast i razvoj.