Zašto je Beethoven bio gluh? Sjećate se priče o njegovim uvojcima koji su pronađeni u arhivi i kako su poslužili za analizu DNK slavnog kompozitora? E, u njima je otkriveno nešto što može biti uzrok njegove gluhoće.

Istorija piše kako je Ludwig van Beethoven tog 7. maja 1824. kada je imao 53 godine, što danas i nije nešto, ali tada je bilo, uh… prilično godina s obzirom na kvalitet života u to vrijeme, održao nezaboravan koncert. Izvodila se njegova čuvena Deveta simfonija. I to ne bilo koja izvedba – radilo se o premijeri.

I sve je proteklo super, osim što je publika bila zatečena shvatanjem da je genijalni kompozotor gluh k’o top. On nije čuo aplauz iza svojih leđa, i nije se okretao publici. Jedan solista je morao da ga zgrabi za rukav i bukvalno okrene publici. U publici je bilo 1800 ljudi.

Analiza kose je pokazala kako je Beethoven bio izložen velikoj količini jedne toksične materije. Jedan Beethovenov pramen imao je 258 mikrograma olova po gramu kose, a drugi 380 mikrograma. Normalna količina olova u kosi je oko 4 mikrograma.

Nivoi arsena su bili 13 puta veći a žive 4 puta veći.

Beethoven je imao i stomačne probleme, koji su u skladu s trovanjem ovim supstancama. Ali da li su one mogle izazvati gluhoću?

Svi ovi elementi utječu na nervni sistem i mogli bi izazvati oštećenje nerava koje dovodi do gluhoće.

No, odakle ove količine olova?

Ne, nema dokaza da je neko namjerno otrovao kompozitora. Prije će biti da se radilo o postepenom nesvjesnom trovanju zbog toga što u to vrijeme niko pojma nije imao o toksikologiji i utjecaju različitih supstanci na organizam.

Olovo se koristilo u vinima i hrani u Evropi 19. vijeka, kao i u lijekovima i mastima. Prosto ljudi nisu znali kakav je utjecaj olova na zdravlje.

Jedan vjerovatni izvor Beethovenove visoke razine olova bilo je jeftino vino. Olovo, u obliku olovnog acetata, koji se naziva i „olovni šećer”,  jer ima sladak okus se u Beethovenovo vrijeme često dodavalo nekvalitetnom vinu kako bi bilo boljeg okusa.

Vino se također fermentiralo u kotlićima zalemljenim olovom, koje bi prešlo u vino kako vino stari. A Beethoven je pio. I to baš pio. Minimum flašu dnevno.

Legenda kaže da je na samrtnoj postelji dobio na poklon 12 boca vina i da su mu posljednje zabilježene riječi bileŠteta, prekasno“.

Prethodne analize kose Beethovena su pokazale da je imao hepatitis B, te da je imao mutaciju na TMC1 genu koja također može biti uzrok gluhoće.